Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Paralympics flyttas fram: "Klokt beslut"

Dela

Paralympics i Tokyo flyttas fram på grund av Coronapandemins påverkan. Sveriges Paralympiska Kommitté står bakom beslutet till 100 procent och ser fram emot spelen som nu planeras att genomföras senast sommaren 2021 istället.

– I den globala situation vi haft den senaste tiden så har förutsättningarna för att genomföra bra spel för världens paralympier försämrats för varje dag som gått. Paralympiska spelen kan inte arrangeras till vilket pris som helst, speciellt inte på bekostnad av idrottarnas säkerhet. Därför tycker jag att det är ett klokt beslut att skjuta fram spelen. Ur ett hälsoperspektiv känner jag att just våra aktivas säkerhet inför och under arrangemanget inte längre kunde var garanterad, säger Åsa Llinares Norlin.

Internationella Olympisk Kommittén har, tillsammans med Internationella Paralympiska Kommittén och i samråd med berörda myndigheter, utrett när det nu skulle vara lämpligt att genomföra OS och Paralympics i Tokyo med tanke på covid-19. Sveriges Paralympiska Kommitté betonar vikten av att sätta hälsan och de aktiva främst och har full respekt för beslutet.

– Vi har fram tills nu planerat för att Paralympics ska avgöras i Tokyo i sommar, nu ställer vi om och förbereder oss för en ny situation. Vårt viktigaste fokus är alltid att finnas tillgängliga för aktiva och ledare. Nu vill vi gärna visa extra omtanke, svara på eventuella frågor och hjälpa till att lösa delar av alla de praktiska detaljer kring vardagen och träningssituationerna som kommer att påverkas, säger Ines Lopes, Sveriges truppledare inför spelen. 

– Just vardagen efter detta beslutet är otroligt viktig. Jag väljer att se det som en öppning för att vässa formen lite mer, som nya möjligheter. Och jag ser extremt mycket fram emot att få uppleva hur våra förebilder skapa idrottsminnen när Paralympics går av stapeln, detta gör att min förhoppning inför – och längtan till – spelen bara ökar, säger Åsa Llinares Norlin.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten, som även inkluderar idrott organiserad inom ett antal andra SF.

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum