Åre 2019

Park & Ride underlättar trafiksituationen i byn – och bidrar till bättre miljö

Dela

När 120 000 besökare väntas till alpina VM 4-17 februari finns det en överhängande risk för att trafiksituationen i byn blir besvärlig. Därför har Åre 2019 valt att förlägga parkering för dagsbesökare utanför byn på våra Park & Ride i Duved och Såå.

Park & Ride ska förbättra upplevelsen för gästerna och uppmuntra till samåkning. Foto: Hans Olsson.
Park & Ride ska förbättra upplevelsen för gästerna och uppmuntra till samåkning. Foto: Hans Olsson.

Det kommer att bli trångt (och mysigt) i Åre under alpina VM. För att det ska bli enklare att parkera och göra det smidigare att ta sig in i byn kommer dagsbesökare med bil från Östersund eller Trondheim kunna parkera i Duved och Såå. På båda platserna har Åre 2019 satt upp Park & Ride. 

– Parkeringsmöjligheterna i centrala Åre är starkt begränsade under mästerskapsperioden och för att förbättra upplevelsen för besökarna och förbättra trafikflödet i och omkring Åre har vi valt den här lösningen, säger Sebastian Dahlström, Transportation Manager.

Från parkeringarna går bussar till Åre by minst varje halvtimme från 08.00 och tillbaka fram till nio-tiden på kvällen. När trycket är som högst kommer det också att sättas in extra bussar för att transporterna ska flyta lätt. Från hållplatserna i Åre är det gångavstånd till hela VM-byn med Medals Plaza, Åre torg, Sponsorbyn och Nationalarenan. Med runt 1000 platser i Duved och kring 1500 platser i Såå räknar Åre 2019 med att det kommer att finnas plats till alla som vill använda Park & Ride. 

Park & Ride underlättar trafiktrycket men har också ett annat syfte. Transport är det som beräknas stå för högsta andelen koldioxidutsläpp under alpina VM. Därför kommer det att vara kostnadsfritt att ställa bilen på Park & Ride om det är en elbil eller någon annan miljövänlig variant, samt om det är tre passagerare eller fler i bilen. Förhoppningen är att den lösningen ska underlätta för besökarna att göra hållbara val.

– Vi har lagt upp det så för att uppmana till samåkning och därigenom göra resan till/från Åre lite mer miljövänlig. Dessutom skänker Åre 2019 alla intäkter från parkering till lokala föreningar och klubbar, så vill man betala trots att man var fem i bilen så går det bra, och det hjälper ett gott syfte, säger Dahlström.

Hur? Ställ bilen på vår Park & Ride i Såå eller i Duved. Betala med Swish eller via Easy Park – appen. Bussar tar dig till och från Åre by.

Kostnad? 30 kronor per bil om det inte är tre passagerare eller fler i bilen. Miljöbilar parkerar också utan kostnad.

Åre 2019 erbjuder i samarbete med KR trafik bussresor som inkluderar entrébiljett från Östersund. Från Tröndelag erbjuder även vår partner G-travel paketresor med buss och biljett. Läs mer på vår biljettsida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Park & Ride ska förbättra upplevelsen för gästerna och uppmuntra till samåkning. Foto: Hans Olsson.
Park & Ride ska förbättra upplevelsen för gästerna och uppmuntra till samåkning. Foto: Hans Olsson.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum