Jönköpings kommun

Parkeringsavgifterna i Jönköping förändras

Dela

Från och med 1/12021 ändras parkeringstaxorna och parkeringszonerna i Jönköping. Taxorna justerades senast 2017. Beslut om de nya avgifterna togs i kommunfullmäktige den 12 november 2020.

Anders Holt-Busk, verksamhetschef parkering Jönköpings kommun.
Anders Holt-Busk, verksamhetschef parkering Jönköpings kommun.

Parkeringsverksamheten tillsammans med stadsbyggnadskontoret och stadskontoret har sett över de befintliga parkeringsavgifterna. Syftet är att styra trafikflödet för att minska belastningen på infrastrukturen i stadskärnan men också att frigöra parkering åt besökare och handel.

Idag är det hög belastning dagtid i de centrala parkeringshusen. En hög andel är personer som jobbar i stan och parkerar hela dagen. Även om beläggningen är hög centralt så är det sällan helt fullt.

Förslaget, som antogs i kommunfullmäktige, sammanfattas så här:

  • Skillnad i taxa för ”centrala” och ”yttre” parkeringshus. Med lägre taxa i de yttre parkeringshusen kan fler långtidsparkera där och frigöra korttidsparkeringar i de centrala parkeringshusen. Den så kallade P-25:an (parkering 3 timmar i P-hus för 25 kronor) finns kvar och kommer inledningsvis även gälla i parkeringshus Idrottshuset.
  • Anpassade taxor i parkeringszonerna på samma sätt som i p-husen för att styra långtidsparkeringen lite utanför stadskärnan.
  • Ändra nivåerna för kontrollavgifter och felparkeringsanmärkningar. Dessa har inte ändrats sedan 2010 i Jönköping. Det ska inte löna sig att betala ett par felparkeringsavgifter i månaden istället för att göra rätt för sig vid varje parkeringstillfälle.
  • Avgifterna kopplat till fordonsflytt höjs. Fordonsflytt är när kommunen omhändertar/flyttar fordon som blockerar trafik, övergivits eller liknande.

Anders Holt-Busk är verksamhetschef för parkering i Jönköpings kommun.

-Parkeringsverksamheten i kommunen finns till för att göra parkering så tillgänglig och lättförståelig som möjligt – oavsett om du bor i Jönköping eller inte. Vi ser till att stan är säker för alla: fotgängare, bilister, räddningstjänst, nyttotrafik, kollektivtrafik och så vidare, förklarar Anders.

Läs mer: https://www.jonkoping.se/trafikinfrastruktur/parke...

Presskontakt:

Anders Holt-Busk, 036-102512

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Holt-Busk, verksamhetschef parkering Jönköpings kommun.
Anders Holt-Busk, verksamhetschef parkering Jönköpings kommun.
Ladda ned bild

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum