Europaparlamentet

Parlamentet antar en ny lag för att bekämpa global avskogning

Dela
  • Mellan 1990 och 2020 ledde avskogning till att skogar med en samlad yta större än hela EU gick förlorad. Konsumtionen i EU stod för en tiondel av förlusten
  • Nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, soja, trä, gummi, träkol och trycksaker omfattas av de nya reglerna
  • Mänskliga rättigheter och ursprungsfolkens rättigheter läggs till som krav

I kampen mot klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald måste nu företag se till att produkter som säljs i EU varken har orsakat avskogning eller skogsförstörelse.

Inga specifika länder eller råvaror förbjuds, men företag tillåts bara sälja sina produkter i EU om leverantören har avgett en så kallad förklaring om tillbörlig aktsamhet som bekräftar att produkten inte innehåller råvaror som kommer från avskogad mark eller har orsakat skogsförstörelse efter den 31 december 2020. Det senare gäller också förstörelse av oersättlig primärskog.

Parlamentet kräver också att företagen intygar att produkterna följer relevant lagstiftning i produktionslandet och att mänskliga rättigheter och berörda ursprungsbefolkningars rättigheter respekterats.

Vilka produkter omfattas?

Den nya lagstiftningen täcker följande produkter: nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, soja och trä. Här omfattas också produkter som innehåller, har utfodrats med eller har producerats med dessa råvaror, exempelvis läder, choklad och möbler, allt enligt kommissionens förslag. Under förhandlingarna lade Europaparlamentet till gummi, träkol, trycksaker och en rad palmoljederivat.

Parlamentet har också vidgat definitionen av avskogning. Definitionen innefattar nu omvandling av primärskog och naturligt föryngrad skog till skogsplantage eller annan trädbevuxen mark.

Riskbaserade kontroller

Kommissionen kommer att klassificera länder (eller delar av länder) som låg-, standard- eller högriskländer baserat på en objektiv och transparant bedömning inom 18 månader från det att förordningen träder i kraft. Produkter från lågriskländer kommer genomgå ett förenklat förfarande för tillbörlig aktsamhet. Andelen produkter som kontrolleras baseras på landets risknivå: Nio procent för högriskländer, tre procent för standardriskländer och en procent för lågriskländer.

De behöriga EU-myndigheterna kommer att ha åtkomst till relevant information som företagen lämnar in, såsom geografiska koordinater, och utföra kontroller med hjälp av satellitverktyg för övervakning och DNA-analys för att ta reda på varifrån produkterna kommer.

Straffen för bristande efterlevnad ska vara proportionerliga och avskräckande och det högsta bötesbeloppet ska vara minst fyra procent av verksamhetsutövarens eller handlarens totala årliga nettoomsättning i EU.

Den nya lagen antogs med 552 röster för, 44 röster emot och 43 nedlagda röster.

Citat

Efter omröstningen sa föredraganden Christophe Hansen (EPP, Luxemburg) så här: ”Hittills har hyllorna i våra mataffärer alltför ofta varit fyllda med produkter täckta av askan från nedbrända regnskogar och oåterkalleligt förstörda ekosystem och som utplånat ursprungsbefolkningars försörjningsmöjligheter. Det här sker alltför ofta utan att konsumenterna vet om det. Jag är lättad över att konsumenter i EU nu kan vara säkra på att de framöver slipper vara omedvetet medskyldiga till avskogning när de njuter av en chokladbit eller en välförtjänt kopp kaffe. Den nya lagen är inte bara en nyckel i kampen mot klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald utan kommer också att bryta dödläget som hindrar oss från att fördjupa handelsrelationerna med länder som delar våra miljövärden och ambitioner.

En presskonferens med föredraganden Christophe Hansen är schemalagd på onsdagen klockan 14:30. Du kan se den direkt på nätet här.

Nästa steg

Nu måste texten formellt godkännas av rådet. Den kommer sedan att offentliggöras i EU:s officiella tidning och träda i kraft 20 dagar senare.

Bakgrund

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation uppskattar att 420 miljoner hektar skog – en yta större än hela EU – avskogats för jordbruksändamål mellan 1990 och 2020. Konsumtion i EU står för runt tio procent av den globala avskogningen. Palmolja och soja står för mer än två tredjedelar av avskogningen.

I oktober 2020 använde sig parlamentet av sin lagstadgade befogenhet att begära att kommissionen lägger fram ett lagförslag för att stoppa EU-driven global avskogning. En överenskommelse med EU-länderna om den nya lagen nåddes den 6 december 2022.

Genom att anta denna lagstiftning svarar Europaparlamentet på EU-medborgarnas förväntningar om ett ansvarsfullt skogsbruk för att skydda och återställa den biologiska mångfalden i enlighet med förslagen 5(1), 11(1), 1(1) och 2(5) i slutsatserna från konferensen om Europas framtid.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye