Europaparlamentet

Parlamentet högtidlighåller internationella minnesdagen för förintelsens offer

Dela

På torsdag väntas förintelseöverlevaren Margot Friedländer att tala till ledamöterna vid ett särskilt plenarmöte för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

77 år efter befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz den 27 januari 1945 väntas ledamöterna hedra den internationella dagen till minne av förintelsens offer.

Ceremonin inleds klockan 12.30 med ett tal av Europaparlamentets talman Roberta Metsola, följt av ett musikaliskt framträdande.

Därefter kommer den 100-åriga förintelseöverlevaren Margot Friedländer att hålla tal inför ledamöterna.

Minnesstunden avslutas med en tyst minut för att hedra förintelsens offer och ett nytt musikaliskt framträdande.

Du kan följa ceremonin direkt på internet via Europaparlamentets hemsida och EbS+.

Mer information om Margot Friedländer

Margot Friedländer föddes i Berlin 1921. År 1943 deporterades hennes mor och bror till utrotningslägret Auschwitz, där de båda mördades. Vid 21 års ålder höll hon sig gömd men spårades upp 1944 och deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt. Hon var den enda i sin familj som överlevde förintelsen. Tillsammans med sin man Adolph Friedländer, som hon kände från Berlin och som hon träffade igen i Theresienstadt, flyttade Margot till USA 1946. Hon flyttade tillbaka till Berlin 2010. Margot Friedländer reser fortfarande runt i Tyskland och berättar sin historia och om sina livserfarenheter, särskilt i skolor. ”De lyssnar intensivt på mig”, har hon sagt i en intervju. ”Jag har mottagit - jag vet inte - tusen brev. Jag talar åt dem som inte kan tala. Och inte bara de sex miljoner judarna. Jag talar för alla som mördades och led.”

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum