Parlamentet inleder processen för att ändra EU-fördragen
På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution som uppmanar EU:s stats- och regeringschefer i Europeiska rådet att inleda processen för att revidera EU-fördragen.
Mot bakgrund av de många pågående och nyligen inträffade internationella kriserna använde ledamöterna sin rätt att uppmana till ändringar av EU:s fördrag, bland annat genom att:
- reformera omröstningsförfarandena i rådet för att öka EU:s handlingsförmåga, bland annat genom att övergå från enhällighet till kvalificerad majoritet på politikområden som sanktioner, de så kallade övergångsklausulerna och i nödsituationer;
- anpassa EU:s befogenheter, särskilt när det gäller hälsa och gränsöverskridande hot mot folkhälsan, fullbordandet av en energiunion som bygger på effektivitet och förnybara energikällor i enlighet med internationella avtal om klimatförändringar, försvaret samt social och ekonomisk politik;
- se till att den europeiska pelaren för sociala rättigheter genomförs fullt ut och införliva sociala framsteg, kopplade till ett protokoll om sociala framsteg, i fördragen;
- göra EU:s ekonomi mer motståndskraftig, med särskild hänsyn till små och medelstora företag och konkurrenskraftskontroller, och främja investeringar som är inriktade på den rättvisa, gröna och digitala omställningen;
- ge Europaparlamentet fullständiga medbeslutanderättigheter om EU:s budget och rätt att ta initiativ till, ändra eller upphäva lagstiftning;
- stärka förfarandet för skydd av de värden som EU bygger på och att klargöra fastställandet och konsekvenserna av kränkningar av grundläggande värden (artikel 7 i EU-fördraget och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna).
Resolutionen antogs med 355 röster för, 154 röster emot och 48 nedlagda röster. Omröstningen föregicks av en plenardebatt på morgonen samma dag.
Nästa steg
Det kommer att vara upp till de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet att med enkel majoritet besluta om att sammankalla ett konvent. Många ledamöter har krävt att detta ska ske så snart som möjligt, det vill säga vid EU-toppmötet den 23-24 juni, för att se till att medborgarnas förväntningar uppfylls och att resultatet av konferensen om Europas framtid tas tillvara på ett bra sätt så snart som möjligt. Konventet bör bestå av Europaparlamentariker, EU-kommissionärer, parlamentsledamöter från medlemsländerna och EU:s stats- och regeringschefer.
EU-kommissionen väntas meddela hur den tänker följa upp konferensen i mitten av juni. Parlamentets utskott för konstitutionella frågor kommer att fortsätta att arbeta med de ändringar som Europaparlamentet skulle vilja göra i fördragen i väntan på ett konvent.
Bakgrund
Den nionde maj mottog Europaparlamentets talman Roberta Metsola, Frankrikes president Emmanuel Macron (på rådets ordförandeskaps vägnar) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen slutrapporten om konferensen för Europas framtid från medordförandena för konferensens styrelse i Strasbourg. Rapporten omfattar fler än 300 föreslagna åtgärder för att förverkliga 49 förslag inom nio teman. De baseras i sin tur på 178 rekommendationer från de europeiska medborgarpanelerna, bidrag från de nationella panelerna och evenemangen, idéer från det europeiska ungdomsevenemanget och 43 734 bidrag till 16 274 idéer som registrerats på den flerspråkiga digitala plattformen.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm

Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm
08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressträff den 1 juli om digitala tjänster, luftfartens klimatomställning och taxonomin28.6.2022 09:10:00 CEST | Pressinbjudan
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Arba Kokalari (M) och Erik Bergkvist (S) den 1 juli kl. 11.00. Inför kommande veckas plenarsession (4-7 juli) går vi igenom de viktigaste debatterna och omröstningarna.
Parlamentet godkänner plan om att fylla på gasreserver före vintern23.6.2022 14:09:05 CEST | Pressmeddelande
Tanken är att snabbare fylla på Europas strategiska gasreserver före vintern för att trygga energiförsörjningen, som en reaktion på Rysslands krig mot Ukraina.
Bevilja EU-kandidatstatus till Ukraina och Moldavien utan dröjsmål, kräver Europaparlamentet23.6.2022 12:25:15 CEST | Pressmeddelande
EU:s stats- och regeringschefer måste leva upp till sitt historiska ansvar och ge en tydlig politisk signal till Ukraina, Moldavien och Georgien som bekräftar ländernas europeiska perspektiv.
Klimatet: Parlamentet driver på för snabbare EU-åtgärder och energioberoende22.6.2022 15:51:49 CEST | Pressmeddelande
Parlamentet har antagit sin ståndpunkt om tre viktiga EU-lagförslag i kampen mot klimatförändringarna. Utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 55 procent före 2030.
Ny opinionsundersökning: Så påverkar kriget medborgarnas syn på EU-samarbetet22.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Rysslands anfallskrig mot Ukraina har stärkt allmänhetens stöd för EU. Det visar en ny Eurobarometer-opinionsundersökning som Kantar har genomfört på uppdrag av Europaparlamentet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum