Europaparlamentet

Parlamentet vill att arbetet med Ukrainas framtid inom EU inleds

Dela
Inför toppmötet mellan EU och Ukraina den tredje februari bekräftar ledamöterna på nytt sitt stöd för Ukrainas EU-medlemskap och upprepar behovet av en meritbaserad anslutningsprocess.

På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution om förväntningarna på det kommande toppmötet mellan politiska ledare från EU och Ukraina i Kiev den tredje februari. I texten, som tar upp utsikterna för ett ukrainskt EU-medlemskap, kräver ledamöterna att EU ska arbeta för att anslutningsförhandlingarna ska inledas och stödja en färdplan med de kommande stegen för att möjliggöra Ukrainas anslutning till EU:s inre marknad.

Parlamentet upprepar sitt stöd för Ukrainas framtida medlemskap i EU, mot bakgrund av landets formella ansökan den 28 februari 2022, men betonar samtidigt att anslutningen är en meritbaserad process som innebär att relevanta förfaranden måste respekteras och att EU-relaterade reformer måste genomföras så att anslutningskriterierna uppfylls.

Ledamöterna uppmanar även Ukrainas myndigheter att fortsätta sitt reformarbete så att kriterierna för EU-medlemskap uppfylls så snart som möjligt.

EU bör öka sitt stöd till Ukraina

Europaparlamentet fortsätter att uppmana EU-länderna att öka och påskynda sitt militära stöd till Ukraina, i synnerhet tillhandahållandet av vapen, men också allt nödvändigt politiskt, ekonomiskt, infrastrukturrelaterat, finansiellt och humanitärt stöd.

Ledamöterna begär också att man vid det kommande toppmötet mellan EU och Ukraina tar tillfället i akt för att prioritera behovet av ett EU-omfattande återhämtningspaket för Ukraina. Paketet bör inriktas på undsättning till landet samt återuppbyggnad och återhämtning, på omedelbar, medellång och lång sikt, tillsammans med ytterligare bidrag för att stärka den ukrainska ekonomins tillväxt när kriget väl är över.

Europaparlamentet upprepar också sin uppmaning om att fastställa en lämplig rättslig grund för att tillåta användning av frysta ryska centralbankstillgångar, liksom ryska oligarkers tillgångar, för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina.

Hårdare åtgärder från EU mot Moskva behövs

Med betoning på vikten av att EU fortsätter att visa enighet inför Rysslands krig mot Ukraina uppmanar Europaparlamentet EU-länderna att anta det tionde paketet med sanktioner mot Ryssland så snart som möjligt, samt att proaktivt lägga fram förslag till utvidgning av sanktionerna genom att inkludera nya sektorer och enskilda personer.

Europaparlamentet begär att sanktionerna utvidgas till att omfatta ryska företag såsom Lukoil och Rosatom, som fortfarande är verksamma på EU:s marknad. Ryska tjänstemän som är inblandade i olagliga aktioner som till exempel tvångsdeportationer och de så kallade ”folkomröstningarna” på ockuperat ukrainskt territorium måste också omfattas av sanktionerna.

Slutligen upprepar resolutionen kravet på ett omedelbart och fullständigt embargo mot import från Ryssland av fossila bränslen och uran, och att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön helt ska tas ur bruk.

Texten antogs med 489 röster för, 36 röster emot och 49 nedlagda röster.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Översikt av plenarsammanträdet 13-16 mars 202312.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sessionsinfo 13-16 mars 2023, plenarsammanträde i Strasbourg Byggnaders energiprestanda: mot klimatneutralitet 2050 På tisdag röstar ledamöterna om ett förslag till åtgärder för att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Debatten äger rum på måndag. ”Fit for 55”: Tre nya lagar för att nå EU:s klimatmål för 2030 Ledamöterna väntas anta nya regler om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, EU-ländernas utsläppsminskningar och en översyn av reserven för marknadsstabilitet. Parlamentet debatterar sina prioriteringar inför Europeiska rådets vårmöte På onsdag morgon debatterar ledamöterna sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 23-24 mars med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Parlamentet uppmärksammar Internationella kvinnodagen (8 mars) På onsdag kommer Nobelpristagaren Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti att tala till ledamöterna vid en ceremoni. ”Rädda bin och bönder”: Europaparlamentet granska

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum