Umeå kommun

Partierna överens om att tillfälligt minska kommunfullmäktiges storlek

Dela

Umeå kommun väljer att tillfälligt minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige till 35. Skäl är coronapandemin, behovet att minska risken för smittspridning och att säkerställa att kommunen fungerar som vanligt.

Överenskommelsen har tecknats mellan partier som sitter i kommunfullmäktige. Den innebär i korthet att antalet närvarande ledamöter på sammanträdena reduceras till 35. Kommunfullmäktiges presidium tar en roll som innebär att de med sina tre röster säkerställer att eventuella voteringar slutar på samma sätt som om samtliga ledamöter hade varit närvarande.

– I den krissituation vi temporärt befinner oss i nu är det oerhört viktigt för Umeå kommun att vi är kreativa och lösningsfokuserade. Men, det är viktigt att vi alltid ser till att demokratin säkerställs. De demokratiska värdena och principerna måste vara mer långlivade än ett virus, säger Marie-Louise Rönnmark, ordförande, kommunfullmäktige, Umeå kommun.

Partierna har också diskuterat digitala former för möten för styrelser och nämnder och beslut kommer att tas på nästa kommunfullmäktigesammanträde. Mindre justeringar i kommunfullmäktiges arbetsordning kommer också att komma upp på kommunfullmäktiges bord med anledning av åtgärder som kan och måste vidtas för att förhindra smittspridning.

Läktaren i kommunfullmäktigesalen kommer att vara öppen för allmänheten som vanligt under kommunfullmäktiges sammanträden. Men, besökare uppmanas att i första hand följa sammanträden på dator/mobil, också för att minska risken för smittspridning.

Mer information:

Tomas Jakobsson
kommunsekreterare
090-16 12 37
tomas.jakobsson@umea.se

Marie-Louise Rönnmark (S)
ordförande
kommunfullmäktige
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum