Civil Rights Defenders

Partipolitiska förslag undergräver mänskliga rättigheter i 2022 års valrörelse

Dela

På söndag går Sverige till val, men frågor om mänskliga rättigheter och demokrati lyser alltjämt med sin frånvaro i valrörelsen. Trots att riksdagspartiernas fokus ligger på andra frågor har alla partierna lagt fram förslag som har stor inverkan på demokrati och rättigheter. Inte minst inom områden som kriminalpolitik, migrationspolitik och rättssäkerhet.

Det är uppenbart att mänskliga rättigheter får stå tillbaka för politik som har andra prioriteringar, som snarare handlar om populism och att signalera beslutsamhet och krafttag, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Under våren har Civil Rights Defenders genomfört en enkätundersökning där vi bett riksdagspartierna tycka till om 20 förslag som syftar till att stärka skyddet för demokratin och mänskliga rättigheter. Nu har Civil Rights Defenders även analyserat riksdagspartiernas valmanifest ur ett demokrati- och rättighetsperspektiv, med särskilt fokus på frågor kring rättssäkerhet/demokrati, kriminalpolitik och migrationspolitik. 

Riskerar urholka Sverige som rättsstat 

Flera av riksdagspartierna presenterar förslag som syftar till att stärka skyddet för det demokratiska statsskicket. Samtidigt innehåller de flesta förslagen inom de kriminalpolitiska och migrationspolitiska områdena inskränkningar av fri- och rättigheter som är problematiska. 

Vissa förslag, som att utvisa personer som inte dömts för brott eller att övervaka personer utan brottsmisstanke, skulle allvarligt urholka Sverige som en demokratisk rättsstat om de blev verklighet, säger John Stauffer.

Kontakta oss 

Vill du veta mer om hur riksdagspartiernas valmanifest lever upp till mänskliga rättigheter? Kontakta oss för en kommentar. Vi kan även berätta mer om demokrati och mänskliga rättigheter i valrörelsen. Ni når oss  +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org 

Läs mer 

  • Här kan du läsa vår analys av riksdagspartiernas valmanifest 
  • Här kan du läsa mer om Civil Rights Defenders enkätundersökning, där vi bett riksdagspartierna att tycka till om 20 förslag som syftar till att stärka skyddet för demokratin och mänskliga rättigheter.

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

Nobels Fredspris 2022 – Civil Rights Defenders kan kommentera 7.10.2022 12:00:54 CEST | Pressmeddelande

Nobels fredspris 2022 tilldelas bland annat den belarusiska människorättskämpen Ales Bialiatski. Civil Rights Defenders har mångårig erfarenhet av att bevaka och kommentera läget för mänskliga rättigheter i Belarus, och nära relation till Ales Bialiatski. 2014 tilldelades Ales Bialiatski Civil Rights Defenders pris Civil Rights Defender of the Year Award. Han sitter just nu frihetsberövad i Belarus. Vi kan kommentera årets pristagare samt läget för mänskliga rättigheter i Belarus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum