Svenska kyrkan

Påve Franciskus och lutherska ledare i stort event på Malmö arena

Dela

Den 31 oktober kommer påve Franciskus till Sverige när Vatikanen och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationens 500-årsminne i Lunds domkyrka. Nu är det klart att dagen fortsätter med ett stort event på Malmö arena som särskilt riktar sig till unga.

Eventet på Malmö arena blir den stora möjligheten för allmänheten att delta i händelserna när katoliker och lutheraner gemensamt uppmärksammar reformationens 500-årsminne i höst.
 

Höstens möte i Lund mellan Vatikanen och Lutherska världsförbundet är frukten av en flera decennier lång dialogprocess. En milstolpe i den processen är dokumentet Från konflikt till gemenskap från 2013. I dokumentet betonas bland annat kyrkornas gemensamma ansvar att arbeta för rättvisa och fred. Den andan präglar också eventet på Malmö arena. Artister, körer, filmer, berättelser och vittnesbörd ska förmedla budskapet om hopp, gemenskap och ansvar för världen.

- Nu ser vi fram emot denna händelse som kan samla 10 000 människor. Tanken med eventet på arenan är att föra vidare utvecklingen från konflikt till gemenskap med framtidshopp och genom gemensam tjänst i världen, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

Eventet i Malmö Arena pågår i tre timmar och kulminerar då påve Franciskus framträder tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge. Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkar.

- Det skrivs verkligen historia när påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ledare tillsammans besöker Lund och Malmö för att uppmuntra oss alla att gå vidare på vägen till den fulla kristna enheten, säger biskop Anders Arborelius.

Klart är också gudstjänsten på förmiddagen i Lunds domkyrka kommer att sändas i Sveriges television. Eftersom platserna i domkyrkan är begränsade blir eventet i Malmö den stora möjligheten för allmänheten att delta i händelserna under den historiska dagen. Programmet för dagen i Malmö arena är inte klart i alla detaljer och mer information kommer. Biljetter kommer att släppas vid ett närmare datum för eventet.

KONTAKTPERSONER:
Dag Tuvelius, projektledare, kommunikation och Arena-event, 018-16 95 13
Margareta Grape, projektledare, 070-397 12 21
Kristina Hellner, kommunikationsansvarig, Stockholms katolska stift, 070-292 32 93

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum