Universitetssjukhuset Örebro

Påverkan på magtarmkanalen vid hjärtoperation får konsekvenser efteråt

Dela
Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar att syrebrist i magtarmkanalen kan uppstå även hos hjärtkirurgiska patienter som klarade det kirurgiska ingreppet bra. ”Det var oväntat eftersom vi trodde att till synes komplikationsfria patienter inte skulle drabbas av påverkan på magtarmkanalens blodförsörjning”, säger forskaren Jenny Seilitz.
Jenny Seilitz under operation. Foto Elin Abelson.
Jenny Seilitz under operation. Foto Elin Abelson.

I sin forskning har Jenny Seilitz studerat magtarmkanalens blodförsörjning, ämnesomsättning och funktion hos hjärtkirurgiska patienter och i experimentella modeller.

– Genom att mäta ämnen i vätska från bukhålan med tunna slangar upptäckte vi att magtarmkanalen kan drabbas av en övergående, lindrig syrebrist under operationen. För att undersöka detta närmare startade vi en stor studie på hjärtkirurgiska patienter där vi på ett strukturerat sätt skattade magtarmkanalens funktion under de första dagarna efter operationen, säger Jenny Seilitz, överläkare på kärl-thoraxkliniken, som nyligen doktorerat vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Resultaten från studien visade att ett mindre antal patienter utvecklade en svår nedsättning av magtarmkanalens funktion och att de patienterna löpte en klart ökad risk att drabbas av komplikationer och att avlida i sviterna av operationen.

– Vi fann också att dessa patienter de första dagarna efter operationen hade ökade nivåer av ett ämne i blodet som frisätts från tarmen när den skadas, berättar hon.

Forskningen visar att det skulle kunna vara värdefullt att mäta och förbättra magtarmkanalens blodförsörjning under operationen. Det är även viktigt att bedöma och med blodprov mäta påverkan på magtarmkanalen efter operationen för att tidigt upptäcka och behandla en nedsatt funktion i magtarmkanalen.

Läkemedel kan påverka magtarmkanalens blodförsörjning negativt

I experimentella modeller upptäcktes att några av de vanligaste läkemedel som används inom intensivvården efter hjärtkirurgi kan påverka magtarmkanalens blodförsörjning negativt och att några andra vanliga intensivvårdsläkemedel inte alltid har den positiva egeneffekt på magtarmkanalens blodförsörjning som man tidigare har trott.

– En ökad kunskap om intensivvårdsläkemedel gör att användandet kan optimeras. Sammantaget kan vår forskning leda till att ännu fler patienter klarar sin hjärtoperation väl, avslutar hon.

Faktaruta

Under hjärtoperationerna mättes ämnen i bukvätskan med en tunn slang inlagd i buken. Som biomarkör användes ett protein som specifikt visar skada på tarmen. Sedan användes ett graderat kliniskt bedömningsinstrument för att mäta olika symtom, exempelvis illamående, kräkningar, blod i avföringen, diarré, förstoppning och uppsvälld mage, under de första tre dagarna efter operation. Graden av påverkan under de tre första dagarna visade sig ha betydelse för senare komplikationer och till och med bidra till ökad dödlighet.

Vid frågor kontakta

Jenny Seilitz
Överläkare
Kärl-thoraxkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
E-post: jenny.seilitz@regionorebrolan.se
Telefon: 0739 – 71 50 78

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jenny Seilitz under operation. Foto Elin Abelson.
Jenny Seilitz under operation. Foto Elin Abelson.
Ladda ned bild
Jenny Seilitz, överläkare på kärl-thoraxkliniken. Foto Elin Abelson.
Jenny Seilitz, överläkare på kärl-thoraxkliniken. Foto Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Jenny Seilitz. Foto Elin Abelson.
Forskaren Jenny Seilitz. Foto Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye