Expressen

Peder Fredricson blir Årets skåning 2021 

Dela

Ryttaren Peder Fredricson får utnämningen Årets skåning 2021 av Stiftelsen Skåneländska flaggans dag och Kvällsposten. OS-guld, OS-silver och EM-brons. Det är facit för ryttaren Peder Fredricson – bara under 2021.

Peder Fredricson med sina medaljer från OS i Tokyo.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/BILDBYRÅN
Peder Fredricson med sina medaljer från OS i Tokyo. Foto: Christoffer Borg Mattisson/BILDBYRÅN

Peder Fredricson, 49, levde sina första år utanför Uppsala. Som tioåring flyttade han till Flyinge i Eslövs kommun. Nu bor han på, och driver, Grevlundagården på Österlen. 

Han blev den yngsta ryttaren någonsin att delta i OS när han som 20-åring deltog i fälttävlan i Barcelona 1992. Sedan dess har det blivit många mästerskap – och flera utmärkelser. OS-medaljer, Jerringpris och EM-medaljer. Han sätter minst sagt ridsporten i Skåne på kartan. 

Kvällspostens läsare och de som följer Stiftelsen Skåneländska flaggans dag har röstat fram vinnaren.

– Läsarnas vilja var tydlig: det är Peder Fredricsons år i år! Det känns bra att få uppmärksamma Peder som gjort så stort avtryck både i och utanför ridsportsvärlden, säger Maria Rydhagen, Kvällspostens chefredaktör.

Årets skåning-utmärkelsen har delats ut av Stiftelsen Skåneländska flaggans dag sedan 1967, de senaste tolv åren i samarbete med Kvällsposten. Bland tidigare vinnare finns Nisse Hellberg (2020), Tina Nordström (2002) och Anne Lundberg (2009). Traditionellt uppmärksammas pristagaren i samband med flaggdagen som infaller den tredje söndagen i juli. I år firas vinnaren under Skånefestivalen i Hjärups Jakriborg 17-18 september. Vinnaren får en skånsk flagga och ett diplom, skapat av konstnären Harriet Ståhlberg. Dessutom hängs ett porträtt upp på Malmö Airport i Sturup.

– Jag vill tacka Kvällspostens läsare för ett utmärkt val detta år! Peder Fredricson har varit på topp i många år och hans gärning har krönts av OS-medaljerna i Tokyo, säger Göran Hansson, ordförande i Stiftelsen Skåneländska flaggans dag.

Nyckelord

Kontakter

Maria Rydhagen, chefredaktör Kvällsposten, maria.rydhagen@kvp.se

Bilder

Peder Fredricson med sina medaljer från OS i Tokyo.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/BILDBYRÅN
Peder Fredricson med sina medaljer från OS i Tokyo. Foto: Christoffer Borg Mattisson/BILDBYRÅN
Ladda ned bild

Om

Expressen
Expressen
Gjörwellsgatan 30
105 16 Stockholm

08-738 30 00http://www.expressen.se

Expressen är ett ledande mediehus i alla kanaler. Med redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar vi dygnet runt i mobil, sajt, tv, sociala medier och den tryckta tidningen.

Vår prisbelönta journalistik roar, oroar och förargar. Precis som den har gjort sedan starten 1944.

Följ Expressen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Expressen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum