Byggnads

Pensionsfrågorna viktiga för Byggnads i LO-förhandlingarna

Dela

Tolv LO-förbund är nu överens om gemensamma villkor att driva införa avtalsrörelsen 2020. Förbunden är överens om flera pensionsfrågor som är viktiga för byggnadsarbetare.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

- Pensionerna är en fråga som kommer upp i varenda byggbod jag besöker. Sveriges byggnadsarbetare vill ha tryggare pensioner. Därför är jag glad att vi fått med pensionsfrågorna i LO-samordningen. Det gör att Byggnads står ännu starkare i kampen för bättre pensioner i vår avtalsrörelse nästa år, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.  

De tolv LO-förbunden är överens om att gemensamt driva flera pensionsfrågor mot arbetsgivaren i nästa års avtalsrörelse. Bland annat handlar det om:

  • Pension från första intjänade kronan

    I dag börjar avtalspensionen inte betalas in förrän vid 25 års ålder. Detta trots att arbetare oftast börjar jobba långt tidigare. Förbunden är nu överens om att driva på för pension ska betalas in från första intjänade kronan. För en byggnadsarbetare skulle det innebära tusentals kronor extra i pension varje månad. 

  • Månadsinbetalningar istället för årsvis

    I dagens system för avtalspensionen betalas pengar in på årsbasis. Det innebär att om en anställd byter arbetsgivare eller om ett företag byter juridisk person under året så uteblir delar av inbetalningarna. Förbunden är nu överens om att inbetalningarna ska ske månadsvis.

  • Pension på lönespecifikationer

    Förbunden vill att arbetsgivarna tydligt redogör pensionsinbetalningarna på lönespecifikationen. Detta för att det ska bli enklare för alla att ha koll på sin pension. 

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum