Socialdemokraterna

Pensionshöjning för en miljon svenska pensionärer – så många får höjd pension i din region och kommun

Dela

Den socialdemokratiska regeringens vårändringsbudget röstades fram av riksdagen i slutet av juni. Det innebär att totalt en miljon pensionärer kan förvänta sig en pensionshöjning redan i augusti.

– Det här är en seger för Sveriges pensionärer. Vi socialdemokrater har säkrat en förstärkt ekonomi för totalt en miljon pensionärer redan i höst. Det är särskilt viktigt i det osäkra läge vi befinner oss i när priserna stiger i höjden, säger socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Den pensionsförstärkning som nu genomförs är bara en av flera förändringar som Socialdemokraterna infört för pensionärer under mandatperioden. Alla som har arbetat i Sverige ska kunna leva på sin pension och har rätt till en ålderdom i ekonomisk trygghet.

– Att stärka pensionerna handlar om respekt för alla de som varit med och byggt landet. I augusti höjs garantipensionen med upp till 1 000 kronor. Det behövs inte minst nu när prishöjningarna på framförallt mat har fått stora konsekvenser för de mest sårbara pensionärerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Totalt omfattas 965 560 pensionärer i Sverige av pensionshöjningen.

Se bilaga för hur många som får ta del av pensionshöjningen i din region och kommun.

Fakta

Alla som idag har en allmän inkomstgrundad pension, en så kallad garantipension, på upp emot ungefär 14 900 kronor och har bott 40 år i Sverige, kommer få upp till 1 000 kronor mer i pension. Alla som har garantipension idag kommer att få maxbeloppet.

Förutom höjd garantipension höjs konsumtionsstödet inom bostadstillägget med 100 kronor på hushållsnivå. Det innebär att en ensamstående pensionär med bostadstillägg får 100 kronor i höjt bostadstillägg och en samboende pensionär får 50 kronor. Alla de som idag har bostadstillägg får höjt bostadstillägg. Detta omfattar drygt 300 000 pensionärer, varav de allra flesta också får höjd garantipension.

Både höjningen av garantipension och bostadstillägget gäller från och med augusti 2022.

Bilder

Dokument

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum