AlectaAlecta

Pensionsplagiat sämre än originalet

Dela

Anställda utan kollektivavtal riskerar att gå miste om hundratusentals kronor i pensionskapital. Arbetsgivare riskerar ökade kostnader. Det visar en rapport från Alecta och PTK.

Få tjänstepensionslösningar utanför kollektivavtalet ger samma värde som kollektivavtalad tjänstepension. Högre avgifter fortsätter att försämra pensionskapitalet även efter pensionering. 

Orsaken är att tjänstepensioner utanför kollektivavtalet har högre avgifter som påverkar även efter pensonering. I rapporten Pensionsplagiaten har Alecta och PTK jämfört tjänstepension i och utanför kollektivavtal.

– Våra exempel i rapporten visar att en systemvetare med tjänstepension utanför kollektivavtalet går miste om minst 2 000 kronor i månadspension jämfört med en kollektivavtalad tjänstepension i ITP, säger Jonas Mellqvist som är PTK:s kommunikationschef.

Arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda en lika hög månadspension som i ITP, behöver kompensera den anställdes pensionskapital med hjälp av högre pensionsinbetalningar. Dessa inbetalningar kan i vissa fall behöva vara 80 procent högre än i ITP.

– Jag är förvånad över det kostnadsgap som uppstår för arbetsgivare som saknar kollektivavtal jämfört med arbetsgivare som har kollektivavtal. Det visar att kollektivavtalsparternas upphandlingar av tjänstepension har levererat ett stort värde för både arbetsgivare och anställda, säger Alectas vd Magnus Billing.

Läs hela rapporten på pensionsplagiaten.se

För mer information, kontakta
Jonas Mellqvist, kommunikationschef, PTK tel: 070-786 54 58, jonas.mellqvist@ptk.se
Johan Anderson, presschef, Alecta tel: 070-288 68 11, johan.anderson@alecta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

08-441 63 29http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 730 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,3 miljoner privatkunder och 33 000 företagskunder.

PTK är en samverkansorganisation för 26 fackförbund som tillsammans representerar 830 000 privatanställda tjänstemän. Målet är att förbättra villkoren och öka tryggheten för tjänstemän inom privat sektor på jobbet, mellan jobben och efter jobbet. Genom att företräda många kan PTK förhandla fram kollektivavtal med goda villkor.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Rekordlåga avgifter i ny avtalsperiod för ITP23.10.2018 09:00Pressmeddelande

Alectas finansiella rapport tredje kvartalet 2018 Siffror inom parentes avser nyckeltal per 30 september 2017 • Alecta Optimal Pensions avkastning var 9,7 procent i årstakt den senaste femårsperioden (11,5). • Förmånsbestämd försäkrings avkastning var 7,5 procent i årstakt den senaste femårsperioden (8,3). • Förvaltningskostnadsprocent för pensionsprodukter exklusive valcentraler var 0,05 (0,06) • Kapitalförvaltningskostnadsprocent var 0,021 (0,022).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum