We Effect

Per Anger-priset 2022 går till klimataktivisten Anabela Lemos

Dela

Den moçambiquanska klimataktivisten Anabela Lemos är mottagare av Per Anger-priset 2022. Kandidaten nominerades av biståndsorganisationen We Effect och är den första miljöförsvarare som någonsin tagit emot priset som delas ut av Forum för levande historia.

Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur

Den moçambiquanska klimataktivisten Anabela Lemos är mottagare av Per Anger-priset 2022. Kandidaten nominerades av biståndsorganisationen WeEffect och är den första miljöförsvarare som någonsin tagit emot priset som delas ut av Forum för levande historia.  

“Jag är så hedrad över att få Per Anger-priset. Det är ett erkännande av vårt arbete och kommer öka kännedomen om det vi kämpar för. Jag har ägnat många år och kommer ägna resten av mitt liv åt att kämpa för klimaträttvisa”, säger Anabela Lemos. 

I över 20 år har Anabela Lemos arbetat för att skydda miljön och stötta människor som påverkas av klimatförändringar och multinationella företags exploatering av Moçambiques naturresurser. Lemos leder miljöorganisationen Justiça Ambiental (Klimaträttvisa) och är en stark kritisk röst mot flera stora energiprojekt som orsakar klimatskador och kränker mänskliga rättigheter, där människor som lever i fattigdom tvingas bort från sina hem och berövas sin försörjning på grund av byggen av kraftverk somexporterar energi utomlands.  

Genom årenhar Lemos arbeteresulteratiökaträttsligtskydd för människorsomdrabbats av exploateringochskapat global uppmärksamhetkringfleraklimatskadligaprojekt, vilketharbromsat processer ochbidragit till attställaföretaginförrätta. 

“Att regeringen tilldelar ett demokratipris till klimataktivisten Anabela Lemos är viktigt för att belysa hur orättvist klimatkrisen slår.Anabela är en stark röst för de som drabbas hårdast av klimatförändringarna”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för WeEffect. 

Men att stå upp mot mäktiga företag och beslutsfattare har ett högt pris. Precis som för hundratals miljöförsvarare världen över har Lemos engagemang lett till dödshot och våld, både riktat mot henne själv och hennes familjemedlemmar. 

“Nu är det dags för svenska beslutsfattare och företag att stå upp för och skydda dem som riskerar sina liv i kampen för klimatet, och att sätta stopp för investeringar som är direkt skadliga för människor och miljö,”tillägger Tibblin. 

Mer information:  

  • Pristagaren är tillgänglig för intervjuer 28–30 mars, vilka bokas via Forum för levande historia: telefon +46(0)70 259 38 19 eller e-post: press@levandehistoria.se 
  • Trots landets låga koldioxidutsläpp anses Moçambique vara ett av de länder i världen som är mest sårbara inför klimatkrisen. 
  • Miljöförsvarare driver ofta sitt arbete med livet som insats. Under 2020 mördades 331 människorättsförsvarare världen över, majoriteten med kopplingar till mark och miljö.  
  • Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.  
  • Prisceremonin äger rum i Stockholm den 31 mars, där kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter kommer att överlämna priset. 

För frågor och kommentarer, kontakta Elin Williams, medieansvarig på WeEffect. elin.williams@weeffect.org, +46 72 071 59 21.  

Kontakter

Bilder

Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Ladda ned bild
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Ladda ned bild
Anabela Lemos. Foto: Justiça Ambiental
Anabela Lemos. Foto: Justiça Ambiental
Ladda ned bild
Anabela Lemos. Foto: Justiça Ambiental
Anabela Lemos. Foto: Justiça Ambiental
Ladda ned bild

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Kooperationen kraftsamlar för att möta den globala hungerkrisen4.7.2022 08:33:30 CEST | Pressmeddelande

Det pågår en global hungerkris och en stor del av världen svälter. Samtidigt skärs det svenska biståndet ner och tidpunkten kunde inte vara värre. Därför har kooperationen gått samman för att stödja de miljontals människor som We Effect når med sitt arbete. – Kooperationen är en fantastisk förebild för övriga näringslivet, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, om det stora engagemanget från medlemsorganisationerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum