Dramaten

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt

Dela

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Johan Ulveson och Micael Dahlen. Foto: Urban Wedin
Johan Ulveson och Micael Dahlen. Foto: Urban Wedin

Dramaten och Nobel Prize Museum har sedan starten haft som målsättning att tillgängliggöra föreställningarna i Performance Lecture-serien för en större publik. Med inspiration från Ted-talks formatet vill arrangörerna nå, inte bara den svenska publiken, utan också hitta en internationell publik via Nobelprisorganisationens nätverk. Föreläsningarna har därför filmats och redigerats till kortare versioner och textats till både svenska och engelska.

Föreläsningarna Om robotar, Om universum och Om rädsla finns att se på Dramatens och Nobel Prize Museums hemsidor, Facebook-sidor, Youtube-kanaler och via nobelprize.org. Idag släpps filmen med föreläsningen Om lycka med Micael Dahlen och Johan Ulveson, i regi av Jenny Andreasson. Klicka här för att se filmerna. 

I Performace Lecture får forskare förmedla sina kunskaper inom olika områden på ett lättillgängligt sätt med hjälp av Dramatens regissörer, scenografer, skådespelare och annan kreativ personal på och bakom scen. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla, ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och senast Åsa Wikforss om sanning. Den 22 april är det premiär för nästa Performance Lecture där biologen Svante Pääbo berättar om människan.

Ges inom ramen för Dramaten&.

Dramaten& ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Ulveson och Micael Dahlen. Foto: Urban Wedin
Johan Ulveson och Micael Dahlen. Foto: Urban Wedin
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum