Umeå kommun

Personer med funktionsnedsättning utformar träning tillsammans med Hjälteföreningen

Dela

Genom samverkan med Hjälteföreningen ska den enskilde inom funktionshinderomsorgen erbjudas alternativ till träning och umgänge. På träningen är det personer med funktionsnedsättning som är instruktörer och som står i fokus.

I arbetet mot att stärka den enskildes förmåga att leva ett självständigt liv ingår att ta hand om sin hälsa och kunna delta i aktiviteter. Individ- och familjenämnden tecknar en överenskommelse med Hjälteföreningen för att tydliggöra formerna för samarbete mellan funktionshinderomsorgen och Hjälteföreningen.

– Genom det här samarbetet ökar tillgängligheten till fysisk aktivitet för den enskilda inom funktionshinderomsorgen. Det är en styrka att det är personer med funktionsnedsättning själva som är med och utformar och leder träningen, det bidrar förhoppningsvis till att så många som möjligt deltar, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

Dessa exempel ingår i överenskommelsen:

  • Möjliggöra införandet av friskvård på daglig verksamhet och andra externa arbetsplatser för att skapa varaktiga former för hälsa och välmående.
  • Leda, utbilda och coacha instruktörer att hålla i Hjälteträningspassen.
  • Arbeta för att skapa fler träningsmöjligheter för den enskilda i närmiljö med stöd och resurser från Umeå kommun i den mån det är möjligt.

Bidrag för verksamheten betalas ut från fritidsnämnden. Överenskommelsen gäller till och med 1 december 2021.  

Om Hjälteföreningen

Hjälteföreningen är en ideell förening vars främsta syfte är att erbjuda aktiviteter för friskvård. Verksamhet består framförallt i att bedriva och sprida Hjälteträningen, träning med och för persoer med funktionsnedsättning.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum