Stockholms stad

Pest eller kolera eller corona? Stockholms stadsbibliotek väljer Pesten av Albert Camus.

Dela

Nu bjuds stockholmare in till digitala läs- och skrivarcirklar kring romanen Pesten i nyöversättning av Jan Stolpe. Nio bibliotekarier utspridda över Stockholm kommer att vara cirkelledare on-line.

Karin Esaiasson, Frida Ulvegren och Fredrik Birkedahl som är trion bakom projektet hoppas på stor spridning och uppslutning från många håll.

-          Vi tror att det finns många stockholmare som vill diskutera Pesten och själva berätta om egna upplevelser i samband med pågående pandemi. Därför kombinerar vi en bok- och skrivcirkel på temat, berättar Karin initiativtagare till konceptet och till vardags bibliotekarie på Högdalens bibliotek.

Under senare tid har Stockholms stadsbibliotek stängt flera bibliotek och ställt in alla program. Tolv bibliotek håller fortfarande öppet och arbetar på lite andra sätt än tidigare. Bland annat har uppsökande verksamhet och olika digitala lösningar blivit allt vanligare.

-          För den som är ovan kan det kanske verka krångligt att träffas digitalt för att diskutera en roman men man vänjer sig snabbt och tekniken är inte komplicerad. Stockholms stadsbiblioteks IT-värdar hjälper och guidar nybörjare varje vardag på eftermiddagen på digitalhjalp.online, tipsar Karin. 

Ett krav för att man ska få vara med i cirklarna är att man ska ha läst Pesten.

-          Det kommer inte att bli något problem, säger Karin, vi har lagt undan ett antal pocket till cirkeldeltagare, och så finns den i nyöversättning som e-bok på biblioteket.stockholm.se tack vare ett samarbete med Bonniers. Man kan också köpa den i e-bokhandeln för ca 60 kr.

-          Men, tillägger Frida, det häftigaste är att i slutet av sommaren kunna samla deltagarnas egna berättelser som blivit skrivna i skrivarcirklarna. Corona: Stockholm 2020. Man kan samla dem i en fysisk utställning, eller trycka dem i en antologi eller samla dem på en digital plattform. Men det finns ju inget som hindrar att människor deltar i cirklarna från alla möjliga platser i världen. Kanske får vi en deltagare från en annan stad, ett annat land, som berättar om just sin tid och plats från ytterligare ett perspektiv.

Cirklarna kommer att rulla igång i takt med att anmälningarna kommer in och datumen kan spikas. Den som inte känner sig redo för skrivmomentet kan anmäla sig enbart till läsecirkeln.

Kontaktperson Stockholms stadsbibliotek : Karin Esaiasson karin.esaiasson@stockholm.se 08 508 30 556

Stockholms stadsbibliotek är en del av Stockholms stads kulturförvaltning. För mer information se biblioteket.se. 

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

 

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum