Brynäs IF

Peter Andersson ny huvudtränare i Brynäs IF

Dela

Brynäs IF har sökt en ny huvudtränare. Nu är valet gjort – Peter Andersson har skrivit på ett avtal över tre år. — Vi får en av SHL:s bästa tränare, säger herransvarige Michael Sundlöv.

Peter Andersson, Brynäs IF. Bild: Johan Bernström/Bildbyrån.
Peter Andersson, Brynäs IF. Bild: Johan Bernström/Bildbyrån.

När Magnus Sundquist fick lämna sitt uppdrag i vintras tog Ove Molin och Mikael Holmqvist över laget.

Som en tillfällig lösning.

Under 2020 har Brynäs IF bedrivit en rekryteringsprocess för att landa en permanent huvudtränare. Nu är det arbetet klart.

54-årige Peter Andersson har skrivit på ett treårskontrakt.

- Det är en av de bästa tränarna i SHL. Det känns fantastiskt bra att vi har kunnat knyta honom till oss. Han har, tillsammans med andra förstås, gjort väldigt bra saker med små medel i tidigare uppdrag, säger herransvarige Michael Sundlöv.

Andersson har stor erfarenhet både som spelare och ledare. Under sin tränarkarriär har han tagit upp Örebro till SHL, gjort en sejour i schweiziska Lugano och under de senaste fyra åren varit huvudtränare i Malmö Redhawks.

Nu väntar uppdraget att etablera Brynäs IF som en slutspelsklubb igen.

- Under hela resan vi har pratat har han velat komma någonstans med större resurser, där han kan göra en resa fram till att vinna. Han är en vinnare och vill vara med och kunna göra avtryck och vara med och förändra. Vi har kastat oss med uttryck om vår kultur, och vi behöver förändra den. Annars är vi tia, elva, tolva som de senaste åren. Peter är beredd att lägga ned det jobbet. Det har känts genuint, rätt och riktigt från första sekund, säger Sundlöv.

- Sen är det en resa. Vi har det vi har i dag, utan att värdera bra eller dåligt, och vi kommer behöva bygga under de här tre åren för att vi ska vara med och slåss om de ädlaste medaljerna. Jag säger inte att vi vinner SM-guld om tre år, likväl som vi kan göra det om ett eller två om allt faller på plats. Men målet är att vi ska vara med och slåss om det under de här tre åren som Peter kontrakterats för. Om det blir det tredje året så får det vara så.

Om du ska lyfta någon egenskap i hans ledarskap som föreningen fastnat för?

- Tydlighet och noggrannhet. Han har en hög kravbild oavsett om du spelar i första- eller fjärdekedjan. Det har vi sett i Malmö, det är ingen som åkt friåkning där. De har jobbat hårt från första bytet i varje match för att ge sig själva chansen att vinna matchen, och det är klart att han är en stor anledning till det.

Brynäs IF har samtidigt gjort klart med rekryteringen av Anthon Hansson. Han följer med Peter Andersson från Malmö Redhawks till Gävle och Brynäs IF – för en ny tjänst i ledarstaben som analytiker.

Även det avtalet är skrivet på tre år.

- Peter har varit väldigt tydlig från första stund med att han vill ha med Anthon. Han känner ett väldigt stöd från honom i analysen av spelet och spelare. Han kommer också hjälpa föreningen i analysen av potentiella värvningar och i helheten kring spelarrekryteringar, förlängningar och så vidare. Han tillför ett väldigt bra verktyg i målsättningen att bli mer noggranna i rekryteringen av spelare.

Peter Andersson och Anthon Hansson bildar därmed en tränarstab tillsammans med Mikael Holmqvist och Robin Danielsson. Ove Molin tillträder tjänsten han rekryterades för inför säsongen 19/20 – som spelarutvecklare.

Brynäs IF har sedan en ambition att tillföra ledarstaben med ytterligare en assisterande tränare.

- Robin Danielsson är kvar som målvaktstränare, Mikael Holmqvist är kvar som assisterande tränare. Ove tar den tjänsten som det var meningen att han skulle ha när han kom tillbaka till förening, som spelarutvecklare. Det är något han brinner för och är oerhört duktig på. Där får vi honom i en utpräglad spelarutvecklarroll som kommer vara grymt för att förädla våra hockeyspelare, säger Sundlöv.

Under den gångna säsongen hade Peter Andersson både Emil Molin och Marcus Björk i Malmö.

Båda spelarna lämnade föreningen för spel i Brynäs IF. Nu har Molin utgående kontrakt medan Björk är kontrakterad i två säsonger till.

Påverkas kontraktsförhandlingen med Emil Molin av att Peter Andersson blir ny huvudtränare?

- Det påverkar inte förhandlingen överhuvudtaget. Jag informerade Emil tidigt att Peter var klar och de har pratat med varandra länge på telefon. Det har ingen som helst betydelse, säger Michael Sundlöv.

Påverkar det förtroendet för Marcus Björk?

- Samma sak där. Vad gäller både Marcus och Emil, om Emil signar och stannar här, så är det två riktigt bra hockeyspelare. Vi är inte Malmö, Peter kommer inte vara Malmö när han kommer hit utan han kommer att vara Brynäs IF och de roller han byggde laget runt i Malmö behöver inte se likadana ut här. Nu kommer han till ett nytt lagbygge med nya förutsättningar. Sedan får han redogöra mer själv för hur han resonerar kring det.

Nyckelord

Bilder

Peter Andersson, Brynäs IF. Bild: Johan Bernström/Bildbyrån.
Peter Andersson, Brynäs IF. Bild: Johan Bernström/Bildbyrån.
Ladda ned bild

Om

Brynäs IF
Brynäs IF
Gavlehovsvägen 13
806 33 Gävle

+46 (0)26-54 46 60http://www.brynas.se/

Brynäs IF är en anrik förening som bildades 1912. Vi har många medlemmar och supporters över hela Sverige och vårt varumärke är välkänt. 
Brynäs IF har en gedigen historia som vi vill värna om samtidigt som vi alltid blickar framåt och ser alla möjligheter som finns med vår fina Gavlerinken Arena. 

Vi har två representationslag som spelar i Sveriges högsta ligor, SHL och SDHL.
Vid sidan av den sportsliga verksamheten bedriver även Brynäs IF den sociala verksamheten En bra start, som arbetar för att fler barn och unga ska få en bra start i livet. 

 

Följ Brynäs IF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brynäs IF

Så hjälper Brynäs IF och En bra start till i samhällsfrågor under Coronakrisen2.4.2020 08:01:00 CESTPressmeddelande

Coronakrisen utmanar samhället – och behöver samverkan för att hjälpa till med de situationer som uppstår. Brynäs IF och En bra start samt partners kommer därför arbeta tillsammans med Matakuten och Gävle kommun. — Vår strategi blir att hjälpa och förstärka andra etablerade samhällsaktörer i det de gör, säger Johan Cahling, Brynäs IF:s direktör för varumärke och hållbarhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum