Växjö stift

Peter Wänehag ny kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt

Dela

Peter Wänehag, kyrkoherde i Kalmar pastorat, har utnämnts till ny kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt av biskop Fredrik Modéus.

Utnämningen gäller från årsskiftet. Peter Wänehag har varit kyrkoherde i Kalmar sedan 2005, en tjänst som han kommer att fortsätta med parallellt med uppdraget som kontraktsprost. Innan han kom till Kalmar var han kyrkoherde i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin i sju år.

Peter Wänehag avlade sin teol kand-examen vid Lunds universitet 1984 och prästvigdes 1985. Sin första prästtjänst gjorde han i sommarkyrkan i Böda på norra Öland. Han fortsatte att arbeta i Växjö stift fram till 1998, som kyrkoadjunkt i Hossmo församling och som stiftsadjunkt i Växjö under 10 år. 

– Det känns som ett gott förtroende och det ska bli spännande​, även om jag ännu inte har hundra procent koll på vad uppdraget består i, säger Peter Wänehag. 

Peter Wänehag efterträder Leif Bengtsson, som går i pension under våren. Leif har för närvarande tjänst både som kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt och som stiftsprost på Växjö stift. 

– Jag har stort förtroende för Peter och tror att han kommer att vara ett gott stöd för kontraktets församlingar, säger biskop Fredrik Modéus.

Om kontrakt och kontraktsprost 
Stiften är indelade i kontrakt, som är en mellannivå mellan stift och församling. Varje kontrakt har en kontraktsprost som utses av biskopen. Kontraktsprostens uppdrag är att biträda biskopen med ledning, tillsyn och främjande. Kontraktet kan också fungera som ett forum för samverkan över församlings- och pastoratsgränserna. I Växjö stift finns sju kontrakt. I Kalmar-Ölands kontrakt ingår: Dörby-Hossmo pastorat, Kalmar pastorat, Norra Ölands pastorat, Ryssby-Åby pastorat, Södermöre pastorat och Södra Ölands pastorat.

Pressbild
En pressbild på Peter Wänehag hittar du här. Foto: Rickard Bonnevier.

För mer information 
Peter Wänehag, kyrkoherde i Kalmar pastorat och kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt
070-322 73 02
peter.wanehag@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum