Lunds stift, Svenska kyrkan

Pilgrims Walk for Future kommer till Skåne den 9 augusti

Dela

För att uppmärksamma klimatnödläget startade en pilgrimsvandring i Vadstena den 19 juli med klimattoppmötet COP 26 i Glasgow som mål. Mellan 9–21 augusti befinner sig pilgrimerna i Skåne.

Pilgrimsvandring. Foto: Ingemar Hagerfors/Ikon.
Pilgrimsvandring. Foto: Ingemar Hagerfors/Ikon.

Pilgrimsvandringen ”Pilgrims Walk for Future” vill sätta klimatet överst på agendan med målen att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, att följa Parisavtalet, att säkerställa klimaträttvisa och att lyssna på den bästa vetenskap som finns för närvarande. Vandringen vill samtidigt uppmuntra till egen reflektion och erbjuda möjligheter att ta egna steg för klimaträttvisa och hållbarhet.

– Varje steg som tas under vandringen är steg mot ett hållbart samhälle. Tillsammans kan vi nå långt. Vi vill tydliggöra vårt ansvar inför Gud, men även fördjupa samhörigheten och glädjen i arbetet för en mer rättvis och hållbar värld, säger Ola Fornling, stiftsadjunkt för teologi och hållbarhet.

Svenska kyrkan arbetar med målsättningen att vara klimatneutral senast 2030, 15 år före motsvarande mål för hela samhället. Den snabba omställningen måste bygga på vetenskap, teknik och handlingskraft. Den yttre omställningen behöver kombineras med en inre utvecklingsresa. Dag Hammarskjölds ord att ”den längsta resan är resan inåt”, gäller också för klimatomställningen.

– Att vandra är att röra sig i långsamhet. Det är en nyttig övning i en tid då tempot har en tendens att skruvas upp, säger biskop Johan Tyrberg.

I samband med att pilgrimerna kommer till Lund den 18 augusti firas en ekumenisk vesper klockan 18.00 i domkyrkan under ledning av biskop Johan Tyrberg.

 

Etapperna i Skåne:

9 augusti: Markaryd-Skånes Fagerhult

10 augusti: Skånes fagerhult- Örkelljunga

11 augusti: Örkelljunga-Klippan

12 augusti: Klippan-Kågeröd

13 augusti: Kågeröd-Tågarp

14 augusti: Tågarp-Landskrona

15 augusti: Vilodag i Landskrona

16 augusti: Landskrona-Barsebäck

17 augusti: Barsebäck-Bjärred

18 augusti: Bjärred-Lund

19 augusti: Lund-Arlöv

20 augusti: Arlöv-Malmö

21 augusti: Malmö-Köpenhamn

Alla etapper mellan Vadstena och Glasgow:
https://walkforfuture.se/vandringen/kalender

Digitala andakter:

Alla har möjlighet att delta i morgonbön klockan 08.30 och aftonbön klockan 20.30 måndag-lördag via Pilgrimscentrums YouTubekanal och Facebooksida.

Läs mer om Pilgrims Walk for Future:
https://walkforfuture.se/

För mer information:
Ola Fornling, stiftsadjunkt för teologi och hållbarhet, 046-15 55 22

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pilgrimsvandring. Foto: Ingemar Hagerfors/Ikon.
Pilgrimsvandring. Foto: Ingemar Hagerfors/Ikon.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ola Fornling.
Ola Fornling.
Ladda ned bild
Biskop Johan Tyrberg.
Biskop Johan Tyrberg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum