Lunds stift, Svenska kyrkan

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge fyller tio år

Dela

När Pilgrimsvägen Skåne Blekinge fyller tio år samlas pilgrimer för att vandra, samtala om andlig hälsa och fördjupning, kristen tro och solidaritet med skapelsen. Alla vandringar strålar samman i Lund för gemensam festhögmässa den 2 juni.

En pilgrimsvandring kan pågå i dagar och veckor och sträcka sig över långa sträckor men den kan lika gärna vara kort, kanske bara någon timme. Det viktiga är inte hur långt eller hur länge man vandrar utan vad som sker på insidan medan man går. Under de tio år som Pilgrimsvägen funnits har det vuxit fram 15-20 grupper i Skåne och Blekinge som håller liv i de olika etapperna. På flera håll har också Pilgrimsvägen också blivit en naturlig del av församlingarnas liv.

– Det finns många skäl till att pilgrimsvandra, för många handlar det om återhämtning och en väg in i andlighet och tro. De kommande åren ska vi arbeta under temat ”Livsmod” och ännu mer utforska andlig och existentiell hälsa, säger pilgrimspräst Magnus Malmgren.

Med start från sju olika platser sammanstrålar alla vandringar till domkyrkans festhögmässa den 2 juni klockan 11.

Starter för vandringsetapperna:
Karlskrona den 17 maj
Kyrkhult den 22 maj 
Skånes Fagerhult den 24 maj 
Kivik den 25 maj 
Trelleborg och Höör den 30 maj 
Malmö den 1 juni

För mer information om de olika etapperna:
http://www.pilgrimsvagen.se/tioarsjubileet-vandringarna/

Media hälsas välkomna att träffa pilgrimsprästen Magnus Malmgren den 17 maj klockan 8.30 i Möllebackskyrkan, Karlskrona. Det går också bra att boka tid med pilgrimsprästen utmed vägen under vandringen den 17 maj-2 juni.

I samband med jubileet bjuds det in till aktiviteter i Lund som exempelvis labyrintvandring, pilgrimsvandring med barnvagn och vandring till heliga platser. Fullständigt program för jubileumsfirandet den 28/5-2/6 i Lund finns här: http://www.pilgrimsvagen.se/2018/11/15/preliminart-schema-for-jubileumsfirandet-vid-lunds-domkyrka/

För mer information:
Pilgrimspräst Magnus Malmgren, 046-71 87 64
magnus.malmgren@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

Tre år av bön och vänskap firas tillsammans med kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Johan Tyrberg i Lunds domkyrka28.10.2019 08:51:18 CETPressmeddelande

Sedan den 31 oktober 2016 då påve Franciskus och representanter för Lutherska världsförbundet uttryckte viljan att katoliker och lutheraner ska fortsätta vandra vägen från konflikt till gemenskap har dagen firats i Lunds domkyrka. Många steg på den gemensamma vägen har tagits och vänskapsband har knutits allt starkare när vi på treårsdagen firar högtidlig vesper klockan 19.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum