Åre 2019

Pinturault tog första VM-guldet: "ett lyckligt slut för mig"

Dela

Alexis Pinturault har visat kanonform inför VM. I herrarnas kombination på måndagen fick han utdelning även i Åre när han var snabbast i totalen och kunde, efter lång väntan, säkra guldet. För svensk del tog Felix Monsén en tionde plats och gjorde därmed sin bästa tävling i VM-sammanhang så långt.

Guldmedaljören Alexis Pinturault efter herrarnas alpina kombination. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (begränsade rättigheter)
Guldmedaljören Alexis Pinturault efter herrarnas alpina kombination. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (begränsade rättigheter)

Dominik Paris, Ryan Cochran-Siegle och Aleksander Aamodt Kilde utgjorde topp tre i summeringen av kombinationsstörtloppet. På grund av att störtloppet flyttats ned blev även starten av slalomen nedflyttad. I de förhållandena blev det rejäla omkastningar av topp tio i slalomdelen av tävlingen.

Stefan Hadalin, Slovenien, låg på plats 30 efter störtloppet med 1.88 upp till Dominik Paris. Han lade sig i ledning och var kvar där tills det var dags för Alexis Pinturault.

Pinturault, som visat kanonform inför alpina VM, låg på 24 plats efter störtloppsdelen, 1.52 efter ledande Dominik Paris. I slalomen var han sjunde åkare ut från starthuset och knuffade ner Stefan Hadalin till andra plats. Det blev en ganska lång väntan på ledartronen för fransmannen som fick se en konkurrent efter en annan köra bort ledartiden. Det var dock en lycklig Pinturault som möttes av jubel efteråt. 

–     Den här medaljen betyder mycket tid, mycket arbete och jag är verkligen glad för resultatet. Det var en lång dag och en jobbig dag men med ett lyckligt slut för mig, säger Pinturault som med vinsten lägger en guldmedalj till sitt storslalombrons Vail från 2015 till medaljsamlingen.

Ingen kunde rå på varken Pinturaults eller Hadalins tider. Däremot kunde Marco Schwarz, Österrike, köra upp sig från plats 21 till en tredjeplats och en bronsmedalj. Det blev därmed tre slalomspecialister i topp på herrarnas kombination. 

–     Det är helt otroligt. Jag kan inte beskriva mina känslor just nu men jag är så glad. Jag trodde inte att jag skulle ta medalj men när jag såg slalombanan sa jag till mig själv att jag skulle ta chansen, och det gjorde jag, säger Stefan Hadalin, som med silvret tog sin första VM-medalj. 

Marco Schwarz har, precis som Pinturault, visat väldigt fin form innan VM och tog med dagens brons sin första VM-medalj någonsin. Det blev med andra ord en bra start på veckan för österrikaren.

–     Det var helt klart en bra start att få ta en medalj i första tävlingen på VM så jag är verkligen nöjd, säger Schwarz. 

Dominik Paris, som ledde efter störtloppet med tre hundradelar till godo före amerikanen Ryan Cochran-Siegle och 38 hundradelar till Aleksander Aamodt Kilde, hade svårt i branten ned mot mållinjen och slutade på nionde plats. Kilde slutade på 22:a plats och Cochran-Siegle på 18:e. 

För svensk del tog Felix Monsén sin egen bästa placering i ett alpint VM när han slutade på tionde plats, 1.63 efter Pinturault. Alexander Köll låg på tionde placering efter störtloppet och slutade till sist på 21:a plats. Olle Sundin slutade på 30:e plats och Zack Monsén på 38:e.

Se resultatlistan här.  

Nyckelord

Bilder

Guldmedaljören Alexis Pinturault efter herrarnas alpina kombination. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (begränsade rättigheter)
Guldmedaljören Alexis Pinturault efter herrarnas alpina kombination. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (begränsade rättigheter)
Ladda ned bild
Podiet: Stefan Hadalin, Alexis Pinturault och Marco Schwarz. Foto: Jan M Lundahl
Podiet: Stefan Hadalin, Alexis Pinturault och Marco Schwarz. Foto: Jan M Lundahl
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum