Patent- och registreringsverket

Piratkopiering omsätter lika mycket som droghandeln

Dela

Piratkopiering omsätter lika mycket som den illegala droghandeln, 4000 miljarder kronor eller 2.5% av all världens import/export. Det framgår i OECD:s och EUIPO (EU:s immaterialrättsmyndighet) rapport om handeln med piratkopierade varor.

Tidigare rapporter från EUIPO har visat att Sverige inte är undantaget från problemet, bara klädhandeln i landet förlorar mer än sex miljarder svenska kronor på piratkopiering. Enligt Europol är det inte sällan som dessa pengar går till att finansiera annan kriminell verksamhet.  

- Siffrorna sänder tydliga signaler om vikten av att ha ett fungerande immaterialrättsligt system där man på ett effektivt sätt kan få skydd för varumärken, design och patent, poängterar Peter Hedin, PRV:s expert på piratkopiering.

Han förklarar att möjligheten att skydda sina immateriella rättigheter är viktiga byggstenar i Svenska företags innovationsprocess. Det är också viktigt för Sveriges välfärd då 40% av Sveriges BNP kommer från immaterialrättsintensiva företag.

- På Patent- och registreringsverket (PRV) arbetar vi aktivt med att hjälpa företagare att skydda sina rättigheter; dels genom att registrera dem men också med att informera om vilka möjligheter som finns med en registrerad rättighet, säger Peter Hedin PRV:s expert på piratkopieringsfrågor.

Inom ramen för myndighetsnätverket mot piratkopiering jobbar PRV tillsammans med Tullverket, polisen Konsument Europa, Läkemedelsverket och Åklagarmyndigheten för att informera allmänheten om riskerna och konsekvenserna av att man köper och säljer piratkopierade varor.  

Nyckelord

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum