Umeå kommun

Placeringsbesked inför skolstart hösten 2022 på väg ut

Dela

Onsdag 2 mars får vårdnadshavare till drygt 3 000 elever besked om skolplacering inför förskoleklass eller årskurs 7 höstterminen 2022. Nästan alla som önskat kommunal skola har fått sitt förstahandsönskemål uppfyllt.

Av de som önskat kommunal skola i årskurs 7 har 99,5 procent fått sitt förstahandsönskemål. Totala antalet elever är ungefär lika som förra året men en stor ökning av elever i årskurs 7 sker på Grubbeskolan, Maja Beskowskolan och Hagaskolan.

Stor ökning av sexåringar i vissa områden

83 procent av vårdnadshavarna har önskat skola till förskoleklass. Av de som önskat kommunal skola har 95 procent fått sitt förstahandsönskemål.

Totalt är det ungefär lika många 6-åringar som ska börja förskoleklass nu som tidigare år. Däremot ökar antalet 6-åringar kraftigt i vissa områden. Det gör att Ersdungens skola, Mariehemskolan, Hedlundaskolan, Linblommans skola samt Stöcke skola får betydligt fler elever i förskoleklass jämfört med förra året. Antal klasser kommer därför att behöva utökas nästa läsår.

– Det har i år inte varit möjligt att tillgodose alla vårdnadshavares förstahandsönskemål till Hagaskolan, Röbäcks skola, Sjöfruskolan samt Sofiehemsskolan. Vårdnadshavare som inte är nöjda med sin skolplacering måste då göra en ansökan, det gäller även de som flyttar in till kommunen eller inom kommunen, säger Agneta Sjöstedt, enhetschef Pedagogiska placeringsenheten.

Förändringar av skolplaceringar kan ske ändra fram till skolstart, exempelvis om elever flyttar eller ansöker om skolbyte. Lediga platser fördelas då enligt kommunens urvalsregler till barn vars vårdnadshavare ansökt om byte av skola.

Att göra efter placeringsbesked

När vårdnadshavare fått sitt placeringsbesked är det läge att ansöka eller säga upp fritidshemsplats, ansöka om skolskjuts vid exempelvis växelvis boende och ansöka om modersmålsundervisning inför skolstart.

– Alla dessa förberedelser underlättar skolans fortsatta planering av personalbemanning, klassindelningar, scheman och annat som ska vara klart innan sommaren, säger Agneta Sjöstedt.

Vårdnadshavare som har frågor om sitt skolplaceringsbesked kan vända sig till Pedagogiska placeringsenheten, telefon: 090-16 66 50 eller mejl: ppeskola@umea.se 

Mer information:

www.umea.se/sokaskola

Fakta förskoleklass:

  • Det är ungefär lika många elever som börjar i förskoleklass höstterminen 2022 jämfört med året innan, ca 1 500 barn.
  • 95 procent har fått sina förstahandsönskemål av kommunal skola tillgodosedda.
  • Fördelningen av elever i kommunala respektive fristående skolor är samma som året innan, 94 procent i kommunala och 6 procent i fristående.

Fakta årskurs 7:

  • Det är ungefär lika många elever som börjar årskurs 7 höstterminen 2022 jämfört med året innan, ca 1 500 barn. Bland kommunala skolor finns tio skolor som har mellan- och högstadium och fem skolor med enbart högstadium.
  • 99,5 procent har fått sina förstahandsönskemål av kommunal skola tillgodosedda.
  • Fördelningen av elever i kommunala respektive fristående skolor är samma som året innan, 80 procent i kommunala och 20 procent i fristående.

Kontakt

Frågor om placering
Agneta Sjöstedt
enhetschef Pedagogiska placeringsenheten
070-450 21 99
agneta.sjostedt@umea.se

Frågor om statistik kring söka skola
Gunnar Olofsson
skolstrateg
070-327 84 74
gunnar.olofsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum