Patent- och registreringsverket

Plagiaten vinnare i julhandeln

Dela

Tillverkarna av piratkopierade och illegala produkter är vinnare i julhandeln. Det visar en sammanställning från PRV, Patent- och registreringsverket. Årligen köper svenskarna piratkopierade kläder, leksaker och kosmetika för drygt sju miljarder svenska kronor. En bakomliggande orsak är den ökande handeln över nätet.

-  Organiserad kriminalitet ligger oftast bakom handeln och tillverkningen av piratkopierade varor, säger Peter Hedin, PRV:s expert på piratkopieringsfrågor.

Det finns flera anledningar till att tänka till både en och två gånger när en vara säljs till ett orimligt lågt pris. Den bakomliggande anledningen till det låga priset är ofta barnarbete under undermåliga förhållanden liksom att materialen inte är av samma säkerhet och kvalité som originalet.

Piratkopior, omsättning i svenska kronor*

  • Kosmetika                370 miljoner
  • Kläder                      6,3 miljarder
  • Spel och leksaker       120 miljoner
  • Sportartiklar             160 miljoner

Källa: The European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights.

Illegal handel hämmar utveckling

- Den illegala tillverkningen hämmar utvecklingen inom alla dessa områden där piratkopiering sker med förlorade arbetstillfällen som följd, bara klädhandeln beräknas förlora mer än 4000 jobb per år på piratkopiering. Om inte rättighetsinnehavarna kan tjäna pengar på det de producerar så finns det inget incitament för dem att skapa nya produkter, förklarar Peter Hedin.

Det är inte så vanligt att hitta kopior i etablerade butiker, de allra flesta piratkopiorna hittar man på nätet idag. Allt fler köper varor direkt genom e-handel, så även julklappsinköpen.

Så undviker du att köpa en kopia:

  • Titta på priset – är det orimligt lågt är det dags att bli vaksam.
  • Undersök vem som ligger bakom webbplatsen innan du handlar på nätet; det bör finnas en villkorssida med kontaktuppgifter och det ska framgå vem som ligger bakom sidan.
  • Handla av en auktoriserad återförsäljare.

Myndighetsnätverk mot piratkopior

PRV samarbetar med Tullverket, Polismyndigheten, Konsumentverket/Konsument Europa, Läkemedelsverket och Åklagarmyndigheten för att informera allmänheten om riskerna och konsekvenserna av att man köper och säljer piratkopierade varor.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se
På PRV har vi förmånen att arbeta med nya idéer i teknikens framkant – varje dag. PRV ger skydd och ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vi ger dig möjlighet att byta ditt personnamn och skaffa utgivningsbevis för tidskrifter. Vi erbjuder uppdragstjänster och kurser inom alla våra områden.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum