Umeå kommun

Plan för bostäder där Motorcentralen och OKQ8 ligger på Haga

Dela

Inom Haga där Motorcentralen och OKQ8 ligger idag kan det i framtiden bli bostäder. Fastighetsägarna har ansökt om en ny detaljplan. I ansökan finns skisser med flerbostadshus i 3-18 våningar.

Illustration från sökande.
Illustration från sökande.

– Motorcentralen ligger lite inklämt mellan bostadsbebyggelse och friluftsområdet Stadsliden. Den dagen de flyttar sin verksamhet finns möjligheter att bygga många bostäder i ett centralt läge. Förutsättningarna är goda för att utveckla området till en funktionsblandad och attraktiv del av Haga, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Planområdet omfattas av fastigheterna där Motorcentralen ligger samt fastigheten där OKQ8 Parkvägen ligger. I söder angränsar planområdet till kvarteret Guldskrinet där Umeå simhall återfanns fram till 2017. Där pågår ett parallellt planarbete för att göra det möjligt med bostäder med inslag av verksamheter.

– Sökande vill bygga bostäder med varierande hushöjder. Inlämnad situationsplan visar hus i 3–18 våningar. I vilken omfattning och höjd det är möjligt att bygga är dock något som ska utredas i detaljplanearbetet. Övriga frågor som ses som nyckelfrågor är buller, förorenad mark, kollektivtrafik och omhändertagande av dagvatten, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas tredje kvartalet 2020 och planen beräknas antas andra kvartalet 2023.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration från sökande.
Illustration från sökande.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum