Umeå kommun

Planarbete påbörjas för drygt 100 nya lägenheter på Mariehems centrum

Dela

På Mariehems centrum vill AB Bostaden bygga nya flerbostadshus för i första hand seniorboenden. Totalt handlar det om ett tillskott på drygt 100 lägenheter. I arbetet med detaljplanen kommer planavdelningen ta ett större grepp för området. Fler fastighetsägare ska få möjlighet att vara med och trafiksituationen ska ses över.

Skiss i ansökan - LINK arkitektur
Skiss i ansökan - LINK arkitektur
- Mariehem växer och utvecklas och här har vi en yta i ett centralt läge, med närhet till service, som är lämplig att utveckla med fler bostäder. Men trafiksituationen i området mellan Coop och ICA på Mariehem fungerar inte bra i dagsläget. När området fortsätter att utvecklas med fler bostäder och fler människor känns det viktigt att vi i planarbetet kan hitta en bra lösning för trafiksituationen, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
 
På delar av parkeringsytan och tomtmarken framför Coop vill AB Bostaden bygga två grupper av hus med lägenheter i olika storlekar. En av byggnaderna placeras ut mot Mariehemsrondellen och en lägre byggnad närmare Mariehems Centrum.
 
Förutom ett tillägg om att även ta med trafiklösningen mellan Coop och ICA valde nämnden, efter ett yrkande från Vänsterpartiet, att även göra ett tillägg om att erbjuda närliggande fastighetsägare att ingå i planarbetet. Syftet med det är att ta ett större helhetsgrepp för området. Även ny gång och cykelväg mot de nya bostadskvarteren på Olofsdal ska prövas i detaljplanen för att skapa en gen koppling mellan stadsdelsområdena.
 
Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas första kvartalet 2021 och planen beräknas antas första kvartalet år 2022.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skiss i ansökan - LINK arkitektur
Skiss i ansökan - LINK arkitektur
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Räkna med halka och snö även i år17.10.2019 09:39:51 CESTPressmeddelande

Kommunen är redo med personal, maskiner och utrustning för att sköta snöröjning och sandning i vinter så bra som möjligt utifrån de resurser vi har. Vi är många som måste hjälpas åt för att vägarna ska vara framkomliga och trafiken säker; kommunen, fastighetsägare och trafikanter. Du som är trafikant kan också bidra, till exempel genom att byta till vinterdäck på både cyklar och bilar och utrusta dig med bra skor, gärna med broddar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum