Umeå kommun

Planbesked för fem intressanta detaljplaner

Dela

En kyrka, ett hotell, boenden och över 750 nya bostäder. Byggnadsnämnden har lämnat planbesked för fem nya detaljplaner. Planbeskeden innebär att fastighetsägarna får besked om när planläggning kommer att påbörjas och när det ska vara klart.

Illustration från sökande över planerna för Skvadronen och Släggan 6 vid Västra Esplanaden.
Illustration från sökande över planerna för Skvadronen och Släggan 6 vid Västra Esplanaden.

– Det känns bra att lämna positiva planbesked till dessa fem projekt. Bland annat har vi två detaljplaner som ligger i omvandlingsområdet längs Västra Esplanaden. Här pågår redan planering för väg 503 och den frågan behöver lösas innan arbetet med dessa planer kan påbörjas. Arbetet med planerna vi lämnat planbesked för idag väntas påbörjas om cirka två år, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Två detaljplaner längs Västra Esplanaden

I samma fastighet där MAX E4 ligger vill fastighetsägaren bygga på befintligt parkeringshus med två våningar och hotellet med tre våningar. Ett nytt hus i 6 våningar med hotell och verksamheter planeras mot Västra Norrlandsgatan.

Ytterligare en ansökan om en detaljplan har lämnats in för andra sidan gatan, för området mellan Ridvägen och Västra Esplanaden. Här vill fastighetsägaren bygga två nya kvarter med bostadshus i 5 våningar. Den kontorsbyggnad som redan finns där idag föreslås byggas på med två våningar. Flera andra både pågående och kommande detaljplaner och planeringsprojekt är på gång i angränsande kvarter och i närområdet, bland annat omvandlingen av Västra Esplanaden till stadsgata. Med anledning av det behöver trafiksituationen utredas i ett större sammanhang.

Påbyggnad av gamla sjukhemmet på Backen

Fastighetsägaren vill bygga på det gamla sjukhemmet med två våningar. Planen är att bygga bostäder, trivselboende och seniorboende samt eventuellt kontor och tillhörande service. Totalt kan det bli cirka 150 bostäder.

600 nya bostäder i blandstad vid universitetet

Längs Gösta Skoglunds väg, på motsatt sida från IKSU, vill fastighetsägaren bygga ca 600 lägenheter i blandstad. Det innebär att området förutom bostäder även ska kunna innehålla restaurang, service, handel och kontor. Höga krav kommer att ställas på en utformning som gynnar hållbara färdsätt.

Ny kyrkobyggnad Öst på stan

Pingstkyrkan planerar att riva sin kyrka öst på stan och bygga en ny. Den kyrka som står där idag byggdes 1970. Den nya byggnaden är tänkt att kombinera bostäder och kontor med Pingstkyrkans verksamhet. I ansökan planeras för 1250 m2 bostäder, 500 m2 kontor och en församlingsvåning på ca 2000 m2. Därtill tillkommer ett underjordiskt garage på 300 m2.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration från sökande över planerna för Skvadronen och Släggan 6 vid Västra Esplanaden.
Illustration från sökande över planerna för Skvadronen och Släggan 6 vid Västra Esplanaden.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum