Umeå kommun

Planbesked för vårdboende vid Minervaskolan

Dela
Ägaren till den fastighet där Minervaskolan ligger vill utveckla fastigheten med ett vårdboende i tre till fyra plan. Den yta som föreslås bebyggas är skolans fotbollsplan. Det finns även önskemål om att utöka byggrätten för den mindre byggnad som idag används av förskoleklass. Byggnadsnämnden gav planbesked men skickade också en tydlig signal att friyta och kulturmiljö behöver analyseras tidigt i planläggningen.
Planområdet för Hugin 3
Planområdet för Hugin 3

– Det här är en komplicerad plan där vissa delar bör utredas tidigt för att se genomförbarheten. Det är viktigt att skolbarnen har tillgång till bra friytor. Fotbollsplanen används idag av både skola och föreningar så i planarbetet behöver det utredas hur denna funktion kan ersättas. Sen är kulturmiljön en stor fråga då Minervaskolan är ett utpekat byggnadsminne, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämnds ordförande.    

För grannfastigheten finns sedan tidigare ett planbesked. Planerna delar många utmaningar och frågor som till exempel parkering samt in- och utfarter kan behöva lösas tillsammans. 

Fastigheten ligger i närhet av transportled för farligt gods (järnvägen), vilket måste hanteras i detaljplanearbetet. Bullerutredningar behöver göras på grund av närheten till Blå vägen samt järnväg.

– Precis som med planen vid tingsrätten är Blå vägen en viktig faktor i den här planen när det gäller buller och luftmiljö. Samtidigt blir dessa planer en del av den förändring som planeras längs Blå vägen när ringleden är klar. Blå vägen ska på sikt utformas till en stadsgata med mer grönska och utrymme för gång-, cykel- och kollektivtrafik, säger Ulrik Berg (M), byggnadsnämndens vice ordförande. 

Fastigheten Hugin 3 ingår i riksintresset för kulturmiljö och den nuvarande Minervaskolan och den omgivande parken ses som en av Umeås och även en av länets ståtligaste och mest monumentala byggnadsmiljöer. Minervaskolan är sedan 1993 betecknat som enskilt byggnadsminne med särskilda skyddsbestämmelser. För tillkommande byggnader inom kvarteret Hugin är faktorer som placering, volym, höjd, mellanrum mellan byggnader, material och kulör av särskild betydelse.

Planarbetet beräknas påbörjas fjärde kvartalet 2024 och planen beräknas antas andra kvartalet 2026.


Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Kontakter

Bilder

Planområdet för Hugin 3
Planområdet för Hugin 3
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye