Region Örebro län

Planerat barnafödandet ger friskare mammor och barn - test av ny samtalsmetod

Dela

Att röka, dricka alkohol, snusa och vara kraftigt överviktig under graviditeten kan vara skadligt för både mamman och fostret. Med hjälp av en ny samtalsmetod har Yvonne Skogsdal, forskare och samordningsbarnmorska inom mödrahälsovården i Region Örebro län, studerat hur man kan öka kunskapen om hälsa och livsstil inför en graviditet. Studien har gett goda resultat.

Yvonne Skogsdal. Foto: Region Örebro län
Yvonne Skogsdal. Foto: Region Örebro län

Få personer har en långsiktig plan för när de har tänkt skaffa barn. Men Yvonne Skogsdal, forskare och samordningsbarnmorska inom mödrahälsovården i Region Örebro län, menar att alla potentiella blivande föräldrar borde ha en sådan. Det finns mycket att vinna på att förbereda sig genom att gå ner i vikt eller sluta snusa. Andra exempel är att börja äta folsyra redan innan graviditeten för att bygga upp ett bättre skydd mot ryggmärgsbråck hos barnet. Att sluta dricka alkohol när kvinnan försöker bli gravid minskar risken för missfall.

- Med en reproduktiv livsplan kan man uppnå friskare mammor och barn och färre komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Man kan också undvika oplanerade graviditeter och ofrivillig barnlöshet.

2 000 kvinnor deltog i studien

I sin forskningsstudie har Yvonne Skogsdal utvärderat samtalsverktyget Reproduktiv livsplan, RPL i samband med preventivmedelsrådgivning. Nära 2 000 kvinnor i Region Örebro län, i åldrarna 18-40 år, har deltagit i studien.

Inför besöket hos barnmorskan fick kvinnorna som deltog fylla i en enkät med frågor om fertilitet och medvetenheten om hälsa och livsstil inför en graviditet. Efter det lottades hälften av kvinnorna till en försöksgrupp som fick både preventivmedelsrådgivning och RPL. Den andra gruppen fick enbart preventivmedelsrådgivning.

Ökade signifikant sina kunskaper

Två månader efter besöket fick kvinnorna fylla i samma enkät igen. Resultatet visade på en tydlig förändring.

- Kvinnorna i försöksgruppen ökade signifikant sina kunskaper om fertilitet, fertilitet och ålder, sannolikheten att bli gravid, hur lång tid ett ägg är befruktningsdugligt och sannolikheten att få barn med hjälp av IVF. De blev också mer medvetna om hur livsstilen påverkar graviditet, berättar Yvonne Skogsdal.

I studien framgår också att personerna uppskattade samtalet. 76 procent tyckte att det skulle vara obligatoriskt vid preventivmedelsrådgivning.

Kontakt

Yvonne Skogsdal, forskare och samordningsbarnmorska inom mödrahälsovården i Region Örebro län

Mejl: yvonne.skogsdal@regionorebrolan.se

Telefon: 019-602 70 29

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Yvonne Skogsdal. Foto: Region Örebro län
Yvonne Skogsdal. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum