Håll Sverige Rent

Plast i havet oroar många – på lördag anordnas nordisk kusträddardag

Dela

Mer än tre fjärdedelar av Sveriges befolkning tycker att plast i havet är ett mycket stort problem. Nu arrangerar Håll Sverige Rent och sju andra organisationer i hela Norden en gemensam kusträddardag lördagen den 5 maj.

– Den stora miljökatastrofen med allt plastskräp i havet är något som svenskarna upplever som ett enormt problem. Redan nu har tusentals människor anmält att de kommer att plocka skräp på lördag och vi hoppas på rekorduppslutning, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lördagen den 5 maj arrangeras för andra året den Nordiska kusträddardagen av Håll Sverige Rent tillsammans stiftelsens systerorganisationer i de andra nordiska länderna. Den gemensamma dagen har som mål att locka så många som möjligt att plocka skräp längs kusterna.

– Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och förenade av det. Tillsammans kan vi rädda havet från skräpet – både genom att plocka upp det och genom att skicka budskapet att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Det vanligaste skräpet i havet består av plast och det mesta av plastskräpet kommer från land. Ofta är skräpet en plastartikel som bara använts en liten stund och som sedan stannar i havet i hundratals år.

Nedskräpningen av havet har växt till ett av vår tids värsta miljöproblem, och det krävs en rad åtgärder för att stoppa nedskräpningen.

På den Nordiska kusträddardagen den 5 maj arrangerar Håll Sverige Rents systerorganisationer i sex andra länder en gemensam aktion mot skräpet. Det är Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, Håll Skärgården Ren (Finland), Landvernd (Island), Ålands Natur & Miljö, CSR på Grönland samt Ringras på Färöarna.

För mer information:

Eva Blidberg, expert marina frågor Håll Sverige Rent, telefon 072-551 64 71

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

FAKTA

- Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast

- Det mesta av skräpet i havet kommer från land och mycket av skräpet består av plastförpackningar

- Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar

Här kan du anmäla dig till den Nordiska kusträddardagen och även se var det finns skräpplockarevent runt kusten som du kan ansluta dig till.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum