Håll Sverige Rent

Plastskräp i havet blir optimistjollar i unikt projekt

Dela

Nu ska plastskräp som samlas in bli till nya fina optimistjollar. Jollarna ska sedan användas för att sprida kunskap om det stora problemet med plastskräp i haven och samtidigt visa att skräpet faktiskt är en resurs.

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven. I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme, och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

Plastflaskor, påsar och annat plastskräp som samlas in av frivilliga ska återvinnas och gjutas om till optimistjollar. Syftet är att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning. Dessutom visar projektet att mycket av den plast som i havet är ett skadligt skräp är en användbar resurs på land. Projektet är döpt till Optimist för havet, och drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet tillsammans.

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp för att även fungera för att samla in plast från havet.

– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Förutom att samla in plastskräp kommer projektet även att åka runt i Sverige och informera och utbilda barn och unga i seglarklubbar och skolor. Starten för satsningen sker under Volvo Ocean Race i Göteborg och fortsätter på en rad andra platser under sommaren.

– Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet tack vare Svenska Postkodlotteriets kunder.

Mer information om projektet finns på optimistforhavet.se

För frågor, kontakta gärna:

Håll Sverige Rent: Johanna Ragnartz, vd, 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se, Sharon Emanuel, projektledare, 0707-23 72 51, sharon.emanuel@hsr.se.

Svenska Seglarförbundet: Marie Björling Duell, Förbundsdirektör/sportchef, 08-459 09 98.marie@ssf.se

Sjöräddningssällskapet: Jessica Nauckhoff, projektledare, 031-761 40 84, jessica.nauckhoff@ssrs.se

FAKTA:

Optimist för havet kommer medverka vid följande event 2018:

Volvo Ocean Race, Göteborg

ÅF Offshore Race, Stockholm

GKSS Match Cup , Marstrand

Lysekil Womens Match, Lysekil

Allsvenskan, Örnsköldsvik

Junior-SM, Saltsjöbaden, Stockholm

Allsvenskan – final, Gottskär, Kungsbacka

Sail for the goals, Stockholm

Fem vanliga skräp längs kusten

Cigarettfimpar

Plastpåsar

Godis- och glasspapper av plast

Knivar, gafflar och sugrör av plast

Förlorade och övergivna fiskredskap, så kallade spökgarn

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum