Dagens Samhälle

Platsbristen ökar kraftigt i vården

Dela

Överbeläggningarna i vården fortsätter att öka. Bara det senaste året är uppgången 30 procent. I stort sett alla landsting har en negativ utveckling, visar Dagens Samhälles granskning.

 
Sedan 2013 följs överbeläggningar på landets sjukhus upp varje månad av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De ska vara ett verktyg för landstingen och regionerna att minska överbeläggningarna.

Men trenden är i stället att de ökar.

Problemet är komplext och kan ses som ett symtom på en vård i gungning. På senare år lyfts framför allt bristen på sjuksköterskor fram som orsaken till överbeläggningarna. Vårdplatser stängs och belastningen ökar på den verksamhet som är i gång.

Enligt Vårdförbundet hänger allt ihop med sjuksköterskornas arbetsvillkor och löner. Med överbeläggningarna
ökar också risken för vårdskador, menar facket.

– Sjuktalen för sjuksköterskor ligger högt och ökar varje månad. Våra skyddsombud lämnar in fler och fler anmälningar till Arbetsmiljöverket, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

I den senaste mätningen som gäller oktober i år ligger Sörmland värst till med 9,0 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser. Näst högst ligger Västernorrland och därefter Västmanland. De två landsting som har minskat antalet överbeläggningar jämfört med oktober förra året är Dalarna och Gävleborg.

Hela listan med överbeläggningar och utveckling i alla landsting finns via länken nedan.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum