Europaparlamentet

Plattformsarbete: ledamöterna redo att förhandla om förbättrade arbetsvillkor

Dela
På torsdag godkände Europaparlamentet beslutet att inleda förhandlingar om nya regler för att förbättra villkoren för arbetstagare på digitala plattformar.

376 ledamöter röstade för mandatet för att inleda förhandlingarna med EU-länderna, 212 röstade emot och 15 lade ner sina röster. Förhandlingarna om den nya lagen kan inledas när EU-länderna beslutat om sin egen ståndpunkt.

De nya reglerna skulle reglera hur man korrekt fastställer sysselsättningsstatusen för plattformsarbetare och hur digitala arbetsplattformar ska använda algoritmer och artificiell intelligens för att övervaka och utvärdera arbetstagare.

Bakgrund

Mandatet för förhandlingarna tillkännagavs i plenum av talman Roberta Metsola måndagen den 16 januari. Eftersom en tiondel av ledamöterna (bestående av en eller flera politiska grupper eller enskilda ledamöter, eller en kombination av de två) motsatte sig det inom 24 timmar krävdes en omröstning i kammaren (i enlighet med artikel 71 i parlamentets arbetsordning).

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Översikt av plenarsammanträdet 13-16 mars 202312.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sessionsinfo 13-16 mars 2023, plenarsammanträde i Strasbourg Byggnaders energiprestanda: mot klimatneutralitet 2050 På tisdag röstar ledamöterna om ett förslag till åtgärder för att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Debatten äger rum på måndag. ”Fit for 55”: Tre nya lagar för att nå EU:s klimatmål för 2030 Ledamöterna väntas anta nya regler om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, EU-ländernas utsläppsminskningar och en översyn av reserven för marknadsstabilitet. Parlamentet debatterar sina prioriteringar inför Europeiska rådets vårmöte På onsdag morgon debatterar ledamöterna sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 23-24 mars med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Parlamentet uppmärksammar Internationella kvinnodagen (8 mars) På onsdag kommer Nobelpristagaren Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti att tala till ledamöterna vid en ceremoni. ”Rädda bin och bönder”: Europaparlamentet granska

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum