Plikt- och prövningsverket

Plikt- och prövningsverket upprepar förra årets succé med Mönstringshandboken

Dela

I mars fick strax över 16 000 kvinnor och män födda 2003 besked om att de ska kallas till mönstring. Mönstringen startar i maj och pågår fram till april 2022. Även i år kommer alla ungdomarna att få en handbok, Mönstringshandboken, som innehåller tips och information om det mesta de kan tänkas fundera på inför sin mönstring.

Ange fotograf: Trydells tryckeri
Ange fotograf: Trydells tryckeri

Plikt- och prövningsverket har ett informationsuppdrag som innebär att vi särskilt ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär samt vilka skyldigheter och rättigheter man har kopplat till lagen.

Förra året tog vi fram ”Mönstringshandboken” som skickades hem till alla ungdomar som skulle mönstra.

- Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar den hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Mönstringshandboken blev mycket uppskattad hos målgruppen, det var faktiskt så att vi fick flera frågor från ungdomar som inte skulle mönstra men som ändå ville ha boken, berättar Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket. Och även om man inte får den hemskickad så kan alla intresserade självklart läsa den på webben.

Väl förberedd inför mönstringen

Varje år utvärderas mönstringskampanjen och i utvärderingen har det framkommit att väldigt många ungdomar uppskattar och läser den broschyr som skickas ut i samband med mönstringsunderlaget. Plikt- och prövningsverket valde därför att vidareutveckla den tryckta informationen och göra den mer informativ och intressant.

- Totalförsvarspliktig blir man vid 16 års ålder, men det är få ungdomar som vet om det. Att vi troligen är den första myndigheten ungdomar kommer i kontakt med visar vikten av vårt informationsuppdrag - ett uppdrag vi tar på största allvar. Många 18-åringar har frågor om mönstringen och har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och kan tala om hur det går till. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att man är väl förberedd och vet vad som gäller, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket. Därför är Mönstringshandboken så viktig!

Bäst lämpade får göra grundutbildningen

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2003 startar under sommaren 2022. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet.

Totalt kommer Plikt- och prövningsverket att skriva in cirka 5 500 ungdomar som ska göra sin värnplikt vid något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Kallelsen med tid och plats för mönstringen skickas ut cirka två månader innan mönstringsdagen.

Kontakter

Bilder

Ange fotograf: Trydells tryckeri
Ange fotograf: Trydells tryckeri
Ladda ned bild

Dokument

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

I år fyller den allmänna värnplikten 120 år. Det uppmärksammar vi bland annat genom ett antal filmer med historiska nedslag. Du hittar dem på vår youtubekanal: Plikt- och prövningsverket - YouTube

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.

Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.

Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.

Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.

Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på tre orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö och i Stockholm. Hösten 2022 öppnar Plikt- och prövningsverket sitt tredje prövningskontor i Göteborg.

 

 

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Undersökning av föräldrars kunskap ska utveckla information om mönstring och värnplikt13.10.2021 10:32:52 CEST | Pressmeddelande

Varje år genomför Plikt- och prövningsverket flera undersökningar för att ta reda på kunskap, attityder och inställning till mönstring och grundutbildning med värnplikt. Nytt för i år är att vi förutom den sedvanliga undersökningen riktad till de totalförsvarspliktiga ungdomar som ska få mönstringsunderlaget nästa år, även har gjort en undersökning riktad mot föräldrar. Syftet är att anpassa de informationskampanjer som vi årligen genomför och i slutändan öka kunskapen och förståelsen kring mönstring och värnplikt.

Gott betyg till Plikt- och prövningsverkets informationskampanj26.8.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fler ungdomar vet att skyldigheten att mönstra och göra värnplikt har återinförts, nästan alla tillfrågade har hört talas om mönstringsunderlaget, fler vet att värnplikten är obligatorisk och fler vet också skillnaden mellan mönstring och värnplikt. Det, och en hel del annat, visar den årliga mätningen kring mönstring och värnplikt som SIFO årligen genomför på uppdrag av Plikt- och prövningsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum