Naturvetarna

Plugga natur och gör en viktig insats

Dela

Många vill vara med och hjälpa till i spåren av coronakrisen. Intresset bland unga för att nu läsa en naturvetenskaplig högskoleutbildning speglar detta. För de som ännu inte bestämt sig är ett bra tips inför studievalet, som ska göras allra senast den 15 april, att välja naturvetenskap.

En av alla viktiga kompetenser i coronakrisen är biomedicinska analytiker.

– Biomedicinska analytiker har en nyckelroll i hälso- och sjukvården och står bakom de provsvar som ligger till grund för en diagnos, säger Marita Teräs, arbetsmarknadspolitisk utredare på Naturvetarna.

Andra naturvetare som gör livsviktiga insatser är forskarna som tar fram vaccin och utvecklar nya läkemedel. Just nu ligger fokus på att ta fram vaccin och mediciner mot coronaviruset. Naturvetare utvecklar också testmetoder så att fler kan testas för corona.

Med en naturvetenskaplig utbildning i botten kan man satsa på en forskarkarriär inom akademin eller i näringslivet.

– Andra utmaningar för forskarna är allt från att ta fram nya antibiotika till att hitta lösningar på demenssjukdomar och cancerns gåta, säger Marita Teräs.

Bara inom hälso-och sjukvården jobbar mer än tiotusen naturvetare. Dessa är bland annat sjukhusfysiker, mikrobiologer, dietister och sjukhusgenetiker. De har ofta en lite undanskymd roll på labben, men utan dem skulle sjukvården stanna.

En annan spännande arbetsmarknad för naturvetare är övergången till det hållbara samhället inom ramen för Agenda 2030. Naturvetarnas undersökningar visar att examinerade från naturvetenskapliga utbildningar får relevanta och kvalificerade arbeten i denna omställningsprocess. 

– Här behövs naturvetenskaplig kompetens, allt från kemister och fysiker till agronomer och jägmästare. Utan dem klarar vi inte att gå från olja och kol i energiförsörjningen till förnybar energi, säger Marita Teräs.

I sektorer som life science, hälso- och sjukvård, miljö, lant- och skogsbruk gör naturvetare varje dag insatser i denna omställning. Rent vatten, biologisk mångfald och en miljö fri från gifter är andra arbetsuppgifter för nyfikna naturvetare, som gillar att hitta lösningar på problem.

Nyckelord

Kontakter

Marita Teräs
Arbetsmarknadspolitisk utredare
0733 66 24 81
marita.teras@naturvetarna.se

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum