Umeå kommun

Podcaststudio öppnar på Umeå stadsbibliotek

Dela

Fredag 12 november öppnar den nya podcaststudion Mixa på stadsbiblioteket. Det har tidigare funnits möjlighet att spela in ljud i samma lokal, då med enklare utrustning. Genom att ta tillvara på synpunkter från besökare och genom medel från satsningen Stärkta bibliotek, har Mixa nu kunnat uppgraderas till en podcast- och ljudinspelningsstudio för upp till fyra personer. Studion kan bokas kostnadsfritt av alla som har ett bibliotekskort.

Mixa podcaststudio. Foto: Anna Östman
Mixa podcaststudio. Foto: Anna Östman

- Vi gör denna satsning i huvudsak som en del i bibliotekets övergripande uppdrag att verka för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Genom att sänka trösklar och öka tillgången till tekniken hoppas vi kunna underlätta för den som vill göra sin röst hörd eller verka för bildning, upplysning, utbildning eller kulturell verksamhet i övrigt, säger Jon Fällström, IKT-pedagog vid Umeå stadsbibliotek.

I rummet finns mixer och fyra mikrofoner på stativ, samt en dator för att klippa inspelningen. Genom att koppla en telefon till mixern går det även att spela in personer på distans.

- Rummet har under en period testats av ett mindre antal grupper och hitintills är det nästan uteslutande starkt positiv respons vi fått. Det känns nu väldigt bra att kunna öppna upp fullt ut och kunna erbjuda besökare tillgång till rummet utan kostnad och under alla tider stadsbiblioteket är öppet, berättar Magnus Brändström, utvecklingsledare vid Umeå stadsbibliotek.

Boka studion med bibliotekskortet

Från den 12 november kan studion bokas på plats eller hemifrån med hjälp av bibliotekets bokningssystem. Allt som behövs för att boka är ett bibliotekskort i Umeåregionen. Besök något av biblioteken för att skaffa kort, ta med giltig legitimation med foto.

- För den som känner sig osäker på utrustningen har vi tagit fram en instruktionsfilm som visar hur man gör för att komma igång. Vi vill hälsa alla varmt välkomna till Umeå stadsbibliotek och Mixa, avslutar Jon Fällström och Magnus Brändström.

Kontakt

Jon Fällström
IKT-pedagog, Umeå stadsbibliotek
jon.fallstrom@umea.se 
070-259 36 21

Magnus Brändström
utvecklingsledare, Umeå stadsbibliotek
magnus.brandstrom@umea.se 
070-655 30 31

Kontakter

Bilder

Mixa podcaststudio. Foto: Anna Östman
Mixa podcaststudio. Foto: Anna Östman
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Tekniska nämnden vill utveckla strandpromenaden från Västra länken till Kolbäcksbron  26.11.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Tekniska nämnden har fattat beslut om uppdragsplan för 2022, med utgångspunkt från Umeå kommuns övergripande mål. Kommande år prioriterar nämnden insatser för ökad trygghet, utreder förutsättningar för att fortsätta bidra till utvecklingen av den digitala staden och tar fram en plan för att utveckla strandpromenaden på båda sidorna om älven, från Västra länken till Kolbäcksbron.

Bättre förutsättningar att möta elever i stora behov av anpassningar i skolans lärmiljö25.11.2021 14:12:58 CET | Pressmeddelande

En enig för- och grundskolenämnd vill skapa bättre förutsättningar och fler möjligheter att kunna genomföra anpassningar i lärmiljöer och undervisning för att kunna möta elever med stora behov av stöd. Det är grunden för nämndens beslut att göra det möjligt att vid behov organisera utbildning för elever i områdesbaserade eller kommungemensamma resursgrupper. Nämnden säkrar också upp resurser för detta ändamål.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum