Podden: DHR rotar i frågan om dödshjälp
Den komplexa frågan om dödshjälp och den kontroversiella polisanmälan behandlas i DHR:s senaste podd.

I podden Hur tänkte ni nu? har vi nu börjat rota runt i den väldigt komplexa frågan om assisterat självmord/dödshjälp för att belysa den ur flera olika perspektiv. Varför rör det upp så många motstridiga känslor? Varför blossar debatten upp igen och igen?
Vår första samtalsgäst är Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro, som engagerat sig stark i frågan. Så pass att förbundet polisanmält Staffan Bergström, läkare och ordförande i Rätten till en värdig död. Detta i samband med att dödshjälpsfrågan blev aktuell igen när före detta buddistmunken Björn Natthiko Lindeblad i sociala medier publicerade ett avskedsbrev i samband med sitt självmord i januari i år.
- Det finns en bild hos många om att det i sig är en dödsdom att ha eller få en funktionsnedsättning. Och det är en svår fråga för både vården, politiken och oss medborgare, säger Lise Lidbäck, och resonerar kring rädslan för det som inte är det ”normala”.
En så stor andel svenskar ställer sig bakom dödshjälp. Men vad står det för egentligen? Är det inte egentligen ett kvitto på människors stora oro för att samhället inte kan stötta om något inträffar?
Lyssna på poddavsnittet: Om jag blir av med ett ben vill jag ha dödshjälp!
Om podden ”Hur tänkte ni nu?”
Det som ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd. Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.
Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.
Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.
Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? De nås på:076 – 837 80 34 (Karolina) eller 070 - 384 80 31 (Janna) .
Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).
Nyckelord
Kontakter
Karolina CelinskaRättspolitisk samordnareDHR
Tel:08 685 80 34karolina.celinska@dhr.seBilder

Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Stöd vid möte med myndigheter!17.5.2022 09:42:05 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar vi Sekundantprojektet. Projektets syfte är att stärka individens röst och position i möte med myndighetshandläggare genom att en tredje person är med – en så kallad Sekundant. En sekundant är historiskt den person som med början på 1500-talet assisterade vid duellerna och skulle se till att duellen gick rätt till. På samma sätt ska vi genom projektet erbjuda dig som söker stöd- och serviceinsatser från samhället en möjlighet att förbereda, genomföra och följa upp mötet med handläggaren tillsammans med en Sekundant.
”Det behövs en ny utredning!”11.5.2022 15:48:22 CEST | Pressmeddelande
Utredningen mot diskriminering är helt otillräcklig. Det menar DHR, i sitt remissvar.
Våld mot människor med funktionsnedsättning drabbar dubbelt13.4.2022 10:19:50 CEST | Pressmeddelande
- Kunskapen kring att leva ett liv med rörelsenedsättning är ingen särfråga. Våra liv är som alla andras, på gott och på ont.
Vi behöver assistans för att kunna leva som alla andra1.4.2022 08:18:53 CEST | Pressmeddelande
Personlig assistans var aldrig tänkt som vård utan för att vi ska kunna leva och delta i samhället på samma villkor som alla andra.
Hur tar du dig med rullstol ner i ett skyddsrum?8.3.2022 10:58:40 CET | Pressmeddelande
Internationella kvinnodagen: I krig och konflikter glöms ofta kvinnor och människor med funktionsnedsättning bort allra först.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum