DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Podden: DHR rotar i frågan om dödshjälp

Dela

Den komplexa frågan om dödshjälp och den kontroversiella polisanmälan behandlas i DHR:s senaste podd.

Lise Lidbäck. Foto: Neuro
Lise Lidbäck. Foto: Neuro

I podden Hur tänkte ni nu? har vi nu börjat rota runt i den väldigt komplexa frågan om assisterat självmord/dödshjälp för att belysa den ur flera olika perspektiv. Varför rör det upp så många motstridiga känslor? Varför blossar debatten upp igen och igen?

Vår första samtalsgäst är Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro, som engagerat sig stark i frågan. Så pass att förbundet polisanmält Staffan Bergström, läkare och ordförande i Rätten till en värdig död. Detta i samband med att dödshjälpsfrågan blev aktuell igen när före detta buddistmunken Björn Natthiko Lindeblad i sociala medier publicerade ett avskedsbrev i samband med sitt självmord i januari i år.

- Det finns en bild hos många om att det i sig är en dödsdom att ha eller få en funktionsnedsättning. Och det är en svår fråga för både vården, politiken och oss medborgare, säger Lise Lidbäck, och resonerar kring rädslan för det som inte är det ”normala”.

En så stor andel svenskar ställer sig bakom dödshjälp. Men vad står det för egentligen? Är det inte egentligen ett kvitto på människors stora oro för att samhället inte kan stötta om något inträffar?

Lyssna på poddavsnittet: Om jag blir av med ett ben vill jag ha dödshjälp!

https://soundcloud.com/user-152045771/om-jag-blir-av-med-ett-ben-vill-jag-ha-dodshjalp?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Om podden ”Hur tänkte ni nu?”

Det som ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd. Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? De nås på:076 – 837 80 34 (Karolina) eller 070 - 384 80 31 (Janna) .

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lise Lidbäck. Foto: Neuro
Lise Lidbäck. Foto: Neuro
Ladda ned bild

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum