EFN Ekonomikanalen

Polen siktar på utökat samarbete med Sverige

Dela

Den polska staden Gdańsk blickar norrut och inspireras av Sverige. Inte minst på innovationsfronten ser man potential för samverkan.

Gdansk. Foto: EFN Ekonomikanalen
Gdansk. Foto: EFN Ekonomikanalen

Knappt 25 mil från Sveriges sydkust ligger Polens storstadsområde Trójmiasto, dit bland annat den populära hamnstaden Gdańsk hör. På halvön Westerplatte, som är en del av Gdańsk, ägde första slaget under andra världskriget rum. Den dramatiska historien har gett staden och hela länet Pommern en stark regional identitet.

Sverige och Polen har sedan tidigare en bra relation när det gäller export. Vi exporterar för 36 miljarder kronor till Polen, men Gdańsk siktar nu på fler samarbeten med Sverige, och även med Finland.

”Det som ni har i ert land och i Finland är bra modeller med fler samarbeten mellan vetenskaps- och företagssektorn. Det är något som är värt att implementera här också”, säger Mieczysław Struk, landshövding i Pommern.

Se hela inslaget här (2:34 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Bilder

Gdansk. Foto: EFN Ekonomikanalen
Gdansk. Foto: EFN Ekonomikanalen
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, alla våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum