Polisförbundet på Aftonbladet debatt om påskupploppen
Idag på Aftonbladet debatt skriver förbundsordförande Lena Nitz och Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, om behovet av att påskupploppens förlopp och konsekvenser utreds. De ställer sig frågan: har Polismyndigheten sörjt för den professionalitet som krävs för den här sortens uppgifter?

För att kunna hantera hotfulla, pressade situationer och ta snabba beslut krävs polisiär kompetens i form av utbildning och erfarenhet men också rätt utrustning och bra ledarskap. "Efter påskhelgens upplopp står det klart att nödvändiga pusselbitar inte fullt ut fanns på plats i alla delar, vilket försatte poliser i oerhört farliga situationer med stora risker för liv och hälsa." skriver Lena Nitz och Patrik Danielsson i artikeln.
Polisernas berättelser från händelserna vittnar om att många saknade egen skyddsutrustning och den utrustning man hade höll inte för påfrestningarna. Inte heller polisfordonen höll som de borde och kunde inte utgöra ett skydd för poliserna. Många poliser saknade också utbildning i särskild polistaktik och dessutom deltog polisaspiranter vid insatserna, personer som ännu inte är färdigutbildade. Många poliser har även angett att man varit för få.
I Polisförbundets senaste undersökning om polisers utsatthet uppgav 40 procent att de inte har tillgång till personlig tung skyddsväst och 35 procent att de inte har en personlig ballistisk hjälm. Pris har gått före kvalitet och säkerhet i upphandlingar vilket Polisförbundet varit kritiska till. Dessutom har arbetsgivaren en enorm utbildningsskuld till sina anställda - hela 53 procent av poliskåren har inte fullt ut fått den fort- och vidareutveckling som de behöver ur ett säkerhetsperspektiv.
Detta är allvarligt. En oberoende utredning ska tillsättas och bör nu skyndsamt svara på följande frågor:
- Vilka underrättelser fanns, vilka överväganden gjordes och vilka beslut togs inför och under demonstrationerna?
- Hur fungerade organisationen och beslutskedjan under pågående upplopp?
- Behöver polisen tillgång till annan taktik, utrustning eller andra verktyg?
- Var poliserna rätt utrustade och rätt utbildade för händelserna?
- Hur var numerären anpassad till uppgiften utifrån de underrättelser som fanns och utifrån händelseutvecklingen?
- Hur kan Polismyndigheten förhindra att liknande situationer uppstår igen?
”Det är en viktig arbetsmiljöfråga men det är också viktigt för hela samhället − bara en polis med rätt förutsättningar kan säkra allas vår trygghet och värna vårt demokratiska samhälle.” skriver debatörrerna.
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb för allas trygghet.
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
4 av 10 poliser planerar för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten26.5.2022 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt 4 av 10 poliser (44 procent) gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Det är en ökning med åtta procentenheter sedan mätningen 2021. Liksom då är högre lön den enskilt viktigaste faktorn för att stanna kvar. Det visar siffror från en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Polisförbundet och som släpps inom kort.
Polisförbundet välkomnar oberoende utredaren för påskupploppen12.5.2022 17:34:56 CEST | Pressmeddelande
Polismyndigheten har utsett Gunnar Karlson, tidigare chef på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST), till utredare för händelserna under påskupploppen. Polisförbundets ordförande Lena Nitz är positiv till valet.
Hälften av regionens poliser har utsatts för hot och våld20.2.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nästan hälften av poliserna i region Öst har utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier under det senaste året. Poliserna anser också att våldet har blivit grövre och mer utstuderat de senaste åren. Det framgår av en undersökning som Polisförbundet genomfört bland sina medlemmar.
Hälften av regionens poliser har utsatts för hot och våld20.2.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nästan hälften av poliserna i region Syd har utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier under det senaste året. Poliserna anser också att våldet har blivit grövre och mer utstuderat de senaste åren. Det framgår av en undersökning som Polisförbundet genomfört bland sina medlemmar.
Hälften av regionens poliser har utsatts för hot och våld20.2.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nästan hälften av poliserna i regionen har utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier under det senaste året. Poliserna anser också att våldet har blivit grövre och mer utstuderat de senaste åren. Det framgår av en undersökning som Polisförbundet genomfört bland sina medlemmar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum