TU - Medier i Sverige

Politiker i norra Sverige positiva till förslag som inskränker pressfriheten

Dela

Många kommunpolitiker i norra Sverige ställer sig positiva till förslag som i praktiken innebär att tryck- och yttrandefriheten inskränks. 79 procent tycker till exempel att det inte ska vara tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom fallit. Det visar en ny undersökning från TNS Sifo som branschorganisationen TU – Medier i Sverige presenterar i Almedalen i dag.  

- Det är oroande att nästan åtta av tio kommunpolitiker i norra Sverige anser att det ska vara förbjudet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom fallit. Det här är en pressetisk fråga. Svenska medier publicerar normalt inte namn och bild på misstänkta. Men i vissa fall, till exempel när det handlar om offentliga personer eller grov brottslighet, måste de kunna ha möjligheten att göra det, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

Mediehusens branschorganisation TU har undersökt kommunpolitikernas inställning till tryck- och yttrandefriheten genom en attitydundersökning, som utförts av TNS Sifo. Kommunstyrelseordföranden och kommunstyrelseledamöter i norra Sverige och i resten av landet har fått ta ställning till tio påståenden som alla har det ­gemensamt att de innebär en begränsning av tryck- och yttrandefriheten. De har kunnat välja mellan svarsalternativen ”Mycket bra”, ”Ganska bra”, ”Ganska dåligt”, ”Mycket dåligt” och ”Tveksam, vet ej”. Basen för norra Sverige är liten, vilket betyder att antalet genomförda intervjuer är tämligen få.

Kommunpolitiker i norra Sverige, dvs. från A-regionerna Östersund och Sundsvall och norrut, tycker bland annat följande:

  • 83 procent av kommunpolitikerna i norra Sverige anser att sexistisk reklam bör förbjudas i lag. Bland kommunpolitiker i mellersta och södra Sverige är andelarna 66 respektive 72 procent.
  • 83 procent av kommunpolitikerna i norra Sverige anser att det är bra att pass- och körkortsbilder numera skyddas av sekretess, så att medierna inte kommer åt dem. Bland kommunpolitiker i mellersta och södra Sverige är andelarna 77 respektive 78 procent.
  • 79 procent av kommunpolitikerna i norra Sverige anser att det inte ska vara tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom fallit. Bland kommunpolitiker i mellersta och södra Sverige är andelarna 71 respektive 75 procent.
  • 76 procent av kommunpolitikerna i norra Sverige anser att poliser inte ska få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar. Bland kommunpolitiker i mellersta och södra Sverige är andelarna 80 respektive 86 procent.
  • 73 procent av kommunpolitikerna i norra Sverige anser att skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål är löjligt låga och därför bör höjas kraftigt. Bland kommunpolitiker i mellersta och södra Sverige är andelarna 53 respektive 68 procent.

Undersökningen presenteras i Almedalen

Undersökningen presenteras i dag, kl. 16.00-16.45 på Almedalens hotell, Strandvägen 8, Visby. I debatten ”Lever yttrandefriheten i kommunerna?” medverkar Toivo Sjörén , TNS Sifo, Viktor Barth-Kron , Dagens Nyheter, Ulrica Fransson Ingelmark , Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda, Björn Jansson , regionstyrelsens ordförande på Gotland,Karin Thomasson , Sveriges kommuner och landsting. Moderator: Björn Häger

Debatten strömmas på TU:s Facebooksida .

Om undersökningen

Datainsamlingsmetod: webbintervjuer

Målgrupp: Kommunstyrelseordföranden och kommunstyrelseledamöter

Antal intervjuer: 237 st, norra Sverige 29 (obs! liten bas), södra Sverige 95 och Mellansverige 113.

Fältperiod: 16 maj-10 juni 2016

Kontaktpersoner:

Jeanette Gustafsdotter, vd TU, 070-624 45 56

Per Hultengård, chefsjurist TU, 070-815 75 29

Mikaela Ekblad, projektledare TNS Sifo, mikaela.ekblad@tns-sifo.se

Följ oss gärna på Twitter   och på Facebook !

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

TU, Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, 104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: 08-692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Kontakter

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Morgonpressens digitala annonsintäkter ökar22.2.2018 13:30Pressmeddelande

Morgontidningarnas digitala annonsförsäljning ökade med 5,3 procent under 2017, jämfört med 2016. Storstadspressen, det vill säga de morgontidningar som ges ut i Stockholm, Göteborg och Malmö, ökade under samma period sin digitala annonsförsäljning med 1,8 procent. Det medan landsortspressen i sin tur ökade med 9,4 procent. Totalt uppgick morgonpressens digitala annonsintäkter till 867 miljoner kronor. Det visar ny statistik från branschorganisationen TU – Medier i Sveriges annonsbarometer. Statistiken bygger på jämförbara titlar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum