Göteborg & Co AB

Politiker, näringsliv och akademi diskuterade faktaresistens och desinformation under Vetenskapsfestivalen

Dela
Börja vid tidigt ålder för att öka intresset för naturvetenskap, ha fler förebilder, fortsätta folkbilda under hela livet och samarbeta för att få större effekt. Det var några av idéerna som diskuterades under rundabordssamtalet med politik, näringsliv och akademi.

En dryg timme innan Vetenskapsfestivalens stora invigning på Draken i Göteborg träffade Heléne Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning, representanter för näringsliv och akademi vid ett rundabordssamtal. Där diskuterades hur man tillsammans kan stärka människor och mötesplatser för att motverka faktaresistens och desinformation. En fråga som samtliga närvarande tycker är viktig.

Under det en timme långa samtalet diskuterades vikten av att börja skapa intresse vid tidig ålder och att alla ska ha samma möjlighet att välja vetenskap senare i livet, oberoende av var du bor, din familjs bakgrund eller dina ekonomiska möjligheter, kön och så vidare. Men också rättigheten för den som inte väljer vetenskap att ta del av akademisk kunskap. Och vikten av förebilder inom vetenskap, för att skapa detta nämnes att dela ut ett pris i exempelvis Hans Roslings anda som förlag. Tillsammans var man också överens om att det krävs samarbete och en gemensam vision.

Rundabordssamtalet arrangerades för första gången under Vetenskapsfestivalen som en efterföljning av March for Science 2017, med målet att utveckla nya plattformar för samverkan mellan näringsliv, akademi och politik.

Medverkande
Heléne, Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning
Jan-Olof Jacke, VD AstraZeneca Sverige
Pia Sandvik, VD RISE
Maria Knutsson Wedel, Vicerektor för utbildning och livslångtlärande, Chalmers
Mattias Goskör, prorektor, Göteborgs Universitet
Göran Blomqvist, VD Riksbankens Jubileumsfond
Carl Johan Sundberg, prof, ordförande Vetenskapsfestivalens vetenskapliga råd

Om Vetenskapsfestivalen
Med omkring 70 000 besök är den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang, och Sveriges största kunskapsfest. Sedan 1997 har Vetenskapsfestivalen varit en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Varje år arrangeras tre program, ett för skola, ett för branschen och ett för allmänheten som är öppet och gratis för alla.

Vetenskapsfestivalen Göteborg är en hållbar festival och arbetar med miljö-, sociala- och ekonomiska frågor.

Huvudmän: Chalmers, Göteborgs Universitet, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Göteborg Stad, Riksbankens Jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Vinnova. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Vepor och flaggor från handbolls VM blev till hjälp åt Göteborgs Stadsmission14.3.2024 11:15:50 CET | Pressmeddelande

Nästan 400 kuddar, täcken och mjukisdjur överlämnades till Göteborgs Stadsmission som ska skänkas vidare till personer i utsatthet. Överlämningen gjordes av Handbolls-VM 2023 AB tillsammans med Göteborg & Co, som låtit sy om vepor och flaggor från VM i handboll 2023. Händelsen markerar avslutningen på handbollsmästerskapen förra året och de hållbara samarbeten som präglat herrarnas och damernas VM.

Nobelpristagaren i fysik 2023, Anne L’Huillier, inviger Vetenskapsfestivalen i Göteborg21.2.2024 08:17:15 CET | Pressmeddelande

Den 16 april inviger fransk-svenska nobelpristagaren Anne L’Huillier Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Hon kommer att presentera sin forskning inom attosekundfysik och vad den kan användas till. Med på scen är Stefan Helmreich, professor i antropologi vid MIT, och tillsammans ska de samtala om årets tema: vågor. Invigningen sker på Auktionsverket Kulturarena tisdagen den 16 april kl. 17.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye