Dramaten

Populära tv-deckare ställs inför verkliga kriminalfall

Dela

Sex kända tv-poliser möter, från sitt fiktiva universum, den brutala verkligheten och ställs inför ett antal autentiska rättsfall. Urpremiär för Nordic Crime på Lilla scenen den 8 september. –Jag vill skapa en frontalkrock mellan det fiktiva och dokumentära, säger Dramatens konstnärlige ledare och teaterchef Mattias Andersson som också står för manus och regi.

Bild från repetition. Rebecka Hemse. Foto: Hans Malm.
Bild från repetition. Rebecka Hemse. Foto: Hans Malm.

Nordic Crime tar sin utgångspunkt i det närmast omättliga behov vi människor verkar ha av att uppleva vår tids brottslighet bekvämt i tv-soffan genom en genre som bara ökar och ökar i produktion av nya serier, polisteam och koncept. Vad blir skillnaden när samma brottslighet upplevs i realtid på teaterscenen?

­ –Jag vill undersöka hur vår enorma fascination för krimserier står i samklang med känslan av samhällelig otrygghet och den större berättelsen om ökande brottslighet i Sverige idag. En berättelse som reproduceras i fiktionen och medierna och som förefaller vara den viktigaste frågan för politikerna inför valet. Samtidigt är föreställningen en existentiell undersökning av brott och straff, hämnd och förlåtelse och vad som formar en människa. Aktörerna på scenen ger röst och kropp till både offer, förövare och poliser.

Medverkar gör: Jakob Eklund, Lena Endre, Rebecka Hemse, Krister Henriksson, Nemanja Stojanović och Nina Zanjani.

Mattias Andersson, dramatiker, regissör och teaterchef på Dramaten, arbetar återkommande med dokumentärt material, ständigt med en fot i verkligheten och en fot på teatern. Senast på Dramaten satte han upp Den yttersta minuten (2021) och dessförinnan bland annat Vi som fick leva om våra liv (Backa Teater/Dramaten 2019), The Mental States of Sweden (2013) och Ett Drömspel (Stockholms Stadsteater 2013).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från repetition. Rebecka Hemse. Foto: Hans Malm.
Bild från repetition. Rebecka Hemse. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Bild från repetition. Rebecka Hemse, Jakob Eklund, Nina Zanjani, Nemanja Stojanović och Krister Henriksson. Foto: Hans Malm.
Bild från repetition. Rebecka Hemse, Jakob Eklund, Nina Zanjani, Nemanja Stojanović och Krister Henriksson. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Bild från repetition. Rebecka Hemse, Nemanja Stojanović, Jakob Eklund och Nina Zanjani. Foto: Hans Malm.
Bild från repetition. Rebecka Hemse, Nemanja Stojanović, Jakob Eklund och Nina Zanjani. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Hållbart kostymdrama i existentiell tappning28.9.2022 09:01:19 CEST | Pressmeddelande

Anna Pettersson, regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater, sätter upp Henrik Ibsens Ett dockhem på Stora scenen. Rollen som Nora görs av nyutexaminerade skådespelaren Manuela Gotskozik Bjelke och Doktor Rank av Marie Göranzon. Premiär den 20 oktober. - Jag utgår från Ibsens tankar om kollektivet och individen och föreställningen innehåller mycket musik, kostym, scenografi och rörliga bilder men framförallt är det fokus på ensemblens gestaltning, säger Anna Pettersson.

Nyskrivet och klassiker på Unga Dramaten8.9.2022 09:00:30 CEST | Pressmeddelande

Dansare och koreograf Niki Tsappos gör ny dansföreställning för Unga Dramaten. Raised on Rhythm - med urpremiär på Lejonkulan den 31 mars - utforskar och hyllar rytmens kraft och energi. Skådespelaren Marall Nasiri regisserar De livrädda, en humoristisk och lite skrämmande berättelse om syskonskap, skriven av Talajeh Nasiri. Dramatenpremiär på Tornrummet den 3 februari. Biljetter till båda pjäserna släpps idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum