Svenska institutet

Populärt svenskt kulturhus i Paris välkomnar åter sina besökare

Dela

På torsdag, 19 oktober, återinvigs Svenska institutet i Paris efter mer än ett halvår av renoveringar. Invigningen sker i närvaro av statssekreterare Oscar Stenström och guldpalmsvinnaren Ruben Östlund. SI Paris välkomnar årligen cirka 100 000 besökare i den franska huvudstaden, och har nu fått en förnyad designprofil efter renoveringar och tillgänglighetsanpassning.

– I en digitaliserad värld blir närvaron i det fysiska rummet allt viktigare för att kunna bygga långsiktiga kulturrelationer och nya samverkansmöjligheter för Sverige, säger Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet.

Svenska institutet i Paris har funnits sedan 1971 och är i dag ett av de mest populära utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. Renoveringen av lokalerna i 1500-talspalatset Hôtel de Marle tar avstamp i Frankrikes nya lag om tillgänglighetsanpassning av publika byggnader och är den mest omfattande sedan verksamheten startade 1971.

Ett viktigt skyltfönster för svensk kultur

På Svenska institutet i Paris erbjuds en omfattande verksamhet med konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, permanent konstsamling, kafé med mera. Detta gör kulturhuset till ett självklart skyltfönster för svensk kultur och en viktig grund för relationsbyggandet mellan Sverige, Frankrike och resten av Europa.

Genom att vara aktiva i ett av världens främsta kulturella nav lägger SI Paris grunden för att stärka bilden av Sverige utomlands. SI Paris verkar i ett viktigt europeiskt sammanhang tack vare placeringen i en av Europas centrala huvudstäder. Verksamheten främjar också talangmobilitet och svenska företag inom kulturella och kreativa näringar.

Starkt fokus på svensk design i höst

Genom ombyggnaderna och ett inredningskoncept framtaget av TAF Arkitektkontor kommer den historiska miljön på SI Paris från och med nyöppningen att kompletteras med en samtida svensk designprofil. På Café suédois har TAF:s design sitt ursprung i det koncept som tagits fram av en grupp formgivare för restaurang och café i det nya Nationalmuseum som öppnar igen hösten 2018. Konceptet, som utvecklats tillsammans med formgivarna Matti Klenell, Stina Löfgren, Carina Seth Andersson, kombinerar svenska hantverkstraditioner med ett samtida uttryck.

För att förstärka institutets nya designprofil så kommer hösten präglas av utställningar och program inom mode, design, konsthantverk och arkitektur. Inom ramen för satsningen Swedish Design Moves Paris, som drivs av Visit Sweden i samarbete med aktörer som Sveriges Arkitekter och Association of Swedish Fashion Brands, står SI Paris värd för en rad utställningar, workshops, events och samtal. Bland annat kommer besökare kunna ta del av en fotoutställning med samtida svensk träarkitektur, Welcome to Woodland i caféet. I huvudutställningen Next Level Craft, kurerad av Aia Jüdes, får publiken möta verk av trettiotalet svenska formgivare inom svenskt konsthantverk, mode och design. Och i slutet av november kommer konstnärsduon Bigert & Bergströms spektakulära Solar Egg, beställt av Riksbyggen, att landa i Svenska institutets trädgård.

– Design och arkitektur är bland de viktigaste konstarterna då de formar våra liv och samhällen. Formområdet har även en central roll för en hållbar samhällsutveckling. Det känns därför logiskt att vi efter en omfattande renovering och face lift inleder programverksamheten med en stor satsning på design, arkitektur, mode och konsthantverk, säger Mats Widbom, kulturråd och chef för Svenska institutet i Paris.

Se hela programmet på SI Paris webbplats.

Detta är Svenska institutet i Paris

  • Svenska institutet i Paris (Institut suédois) har funnits sedan 1971 och är Sveriges enda renodlade kulturhus i utlandet.
  • SI Paris öppnar för allmänheten igen den 21 oktober efter en omfattande renovering. Kulturhuset lockar årligen cirka 100 000 besökare till ett fyrtiotal programpunkter och utställningar med svensk kultur, de flesta med fritt inträde.
  • Under 2016 har bland andra Annika von Hausswolff, Gnučči, Jonas Karlsson, Adam Tensta och Liv Strömquist deltagit i programverksamheten vid SI Paris.
  • Svenska institutet i Paris visar även delar av Tessininstitutets konstsamling som Nationalmuseum förvaltar med verk av bland andra Alexander Roslin, Adolf Ulrik Wertmüller och Olle Baertling.
  • Varje vecka kommer över 250 fransmän till SI Paris för att lära sig svenska vid någon av språkkurserna.
  • På institutet erbjuder Café suédois nybakade kanelbullar och andra bakverk, samt dagens soppa, sallad och smörgåsar.
  • SI Paris har även sex gästbostäder för uthyrning till forskare och kulturskapare med projekt som har anknytning till Frankrike.

Regeringens satsning på design

Regeringen har gett Visit Sweden i uppdrag att stärka den internationella marknadsföringen av Sverige som designdestination, och har satsat totalt 28 miljoner kronor i fyra år, 2016-1019. Designprogrammet, Swedish Design Moves, drivs av Visit Sweden och är ett samarbete med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Trä- och Möbelföretagen och Sveriges Arkitekter.

Svenska institutet i Paris webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Maud Jäderholm
Pressansvarig, SI Paris
maud.jaderholm(a)si.se
+ 33 (0)1 44 78 80 23

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum