Porsche

Porsche Museum firar 40 år med transaxelbilar

Dela

Å ena sidan är transaxelmodellerna idealiska sportbilar, å andra sidan ett undantag i Porsches historia. 1976 introducerade Porsche ett nytt drivsystem i och med Porsche 924. Motorn är placerad framtill medan växellådan sitter vid bakaxeln. Mellan 1976 och 1995 byggde Porsche en generation sportbilar som avvek från de etablerade principerna för 911. Modellerna var 924, 928, 944 och 968.

I samband med 40-årsjubileet av de här modellerna visar Porsche Museum 23 exceptionella exemplar av bilarna inom ramen för en specialutställning ”Transaxeleran.” Från 924 till 928. Hälften av bilarna visas i muséet för första gången.Utställningen är öppen från den 27 april till den 16 oktober 2016.

Transaxelmodellerna var en stor ekonomisk framgång för företaget vid den här tiden. Porsche kunde sälja bilar med det nya drivsystemet till nära 400 000 kunder världen över. Bakom framgången ligger en filosofi som är typisk för Porsche: en perfekt kombination av sportighet och användarvänlighet i vardagen.

Vid sidan av att ställa ut ett urval serietillverkade bilar och tävlingsmodeller, visar Porsche Museum också utvalda prototyper och konceptbilar som hittills aldrig lämnat muséets utställningshall. Till exempel visas ett antal olika utkast av Porsche 924, som till att börja med var en instegsmodell. Prototypen 924 Turbo Targa från 1979 visas nu för första gången. Även om den modellen aldrig gick i produktion användes designen vid utvecklingen av 944 Cabriolet.

Bekvämare och rymligare 

Porsche 928 som hade premiär på Genèves internationella bilutställning 1977, var från början tänkt att ersätta 911. Som en Grand Turismo och lyxig sportbil trampade den helt nya stigar med mycket bättre komfort och ett stort bagageutrymme. Året därpå blev Porsche 928 den enda sportbilen hittills som valts till ”Årets Bil.” Som en del av en möjlig utvidgning av modellserien började arbetet våren 1987 med en cabriolet. Det resulterade i konceptbilen 928 S4 Cabriolet. Trots dess harmoniska linjer kom den aldrig att produceras. Den här unika prototypen visas också på specialutställningen tillsammans med fem andra 928-modeller.

Porsche 944 kom i september 1981. Med sin 163 hk starka fyrcylindriga motor var den positionerad som en länk mellan 924 och 911. Direkt från start accepterades 944 som en ”äkta” Porsche inte minst eftersom motorn härledde från 928. Ingen tidigare Porsche hade sålt så väl och så snabbt som 944. När produktionen upphörde 1991 hade totalt 163 302 exemplar av modellserien tillverkats. Specialutställningen inkluderar konceptbilen 944 cabriolet från 1985, som nu visas för publik för första gången. Modellen, som är lackerad i flamingo-rosa, har en 183 hk stark fyrventilsmotor med katalysator, airbag och ABS-bromsar. Det första konceptet till en 944 cabriolet presenterades vid Frankfurts internationella bilutställning 1985.

Andra 944-modeller på specialutställningen är ”Luna”-projektet som i huvudsak var ett uthållighetstest som genomfördes av den österrikiska långfärdsspecialisten Gerhard Plattner år 1987. Han körde från Nordamerika genom Europa till Asien under 258 dagar och avverkade 384 405 kilometer – motsvarande sträckan från Jorden till månen.

Porsche 968 – en produkt av 15 års teknisk utveckling – utgör slutet på transaxeleran. Kännetecknande för den är den 240 hk starka trelitersmotorn, en av världens mest vridmomentstarka fyrcylindriga sugmotorer. Besökare kan också njuta av att få se ett koncept till 968 cabriolet som togs fram 1992 under ledning av tidigare designchefen Harm Laagay. Vid slutet av 1992 lades 968 cabriolet ned till förmån för koncept-modellen Boxster som presenterades tidigt 1993.

Porsche Classic 

Porsche har också visat sin kompetens vid restaureringen av transaxelmodellerna. Porsche Classic betjänar alla bilar som slutade tillverkas för mer än tio år sedan. Dessa tjänster omspänner alla aspekter – från underhåll och teknisk litteratur till leverans och eftermarknadstillverkning av originaldelar, och även kompletta restaureringar. Totalt finns mer än 52 000 originaldelar tillgängliga världen över. Porsche integrerar vård och värdebevarande både av moderna klassiker och äldre samlarbilar i ett innovativt service-koncept där Porsches tradition och innovation förenas. Mer information och fler detaljer reservdelsprogrammet återfinns på www.porsche.de/classic .

Söndagen den 22 maj är ”International Museum Day” och Porsche Museum inbjuder besökare till sin ”Transaxle Day.” Förutom fritt inträde den söndagen erbjuds flera guidade turer genom specialutställningen. Dessutom kommer privata ägare att visa sina transaxelbilar på de olika parkeringarna runt muséet. En höjdpunkt blir ”Transaxle Talk” i shopen inne i muséet, där vittnen som var mycket involverade i de här modellerna ger en återblick på utvecklingen och framgångarna för modellerna 924, 928, 944 och 968.

Porsche Museum är öppet tisdagar till och med söndagar, från 9 till 18. Mer information finns påwww.porsche.com/museum .

Bildmaterial finns tillgängligt i Porsche Newsroom ( http://newsroom.porsche.de ) och för ackrediterade journalister i Porsches pressdatabas:(https://presse.porsche.de).

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2015 registrerade 1 215 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Serietillverkning av Porsche Mission E Cross Turismo22.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche ger grönt ljus för serietillverkning av konceptstudien Mission E Cross Turismo, vilket därmed blir företagets andra helt eldrivna sportbil. Porsche kommer att skapa 300 nya arbetstillfällen vid huvudkontoret i Zuffenhausen inför tillverkningen av bilen, som premiärvisades som konceptstudie på Genèves bilsalong 2018. Konceptstudien Mission E Cross Turismo var en av höjdpunkterna i Genève och fick ett varmt mottagande av såväl mässbesökare som av media. Fyrdörrarsmodellen Cross Turismo har en 800-volts arkitektur och är förberedd för att kopplas samman med ett nätverk för snabbladdning. Den har en motoreffekt på 600 hk och 500 kilometers räckvidd (NEDC). Mission E Cross Turismo är ett derivat på Porsches första helt eldrivna modell, Taycan, som lanseras under 2019. Introduktionen av Taycan skapar 1 200 nya arbetstillfällen i Zuffenhausen. Stor vikt har lagts vid hållbarhet i produktionen som därför blir koldioxidneutral. Porsche planerar att investera mer än sex miljarder Euro i

Porsche Panamera kompletteras med två nya GTS-modeller16.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche utökar sin Panamera-serie med två extra sportiga versioner. Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo är två unika prestandamodeller med sina kraftfulla 4-liters biturbomotorer på 338 kW/460hk, extra dynamiska chassisystem med trekammars luftfjädring och speciella designelement. I standardutrustningen ingår till exempel Sport Design-paketet med sina svarta exteriöra detaljer och stora ytor klädda med Alcantara inne i bilen. Dessutom har Porsche utvidgat sitt utbud av komfort- och assistans för hela Panamera-serien till att inkludera head-up display med olika konfigurations­möjligheter. Känsla och effektivitet Hjärtat i de båda nya Panamera GTS-modellerna är en 4-liters V8 med en effekt på 338 kW (460 hk) och ett maximalt vridmoment på 620 Nm. Sportavgassystemet, som är standard, bidrar med sitt speciella ljud till körupplevelsen. Biturbomotorn, som är försedd med partikelfilter för bensinmotorer, är 15 kW (20 hk) och 100 Nm starkare än föregångaren och Panamera GTS och Paname

Nya Porsche Macan lanseras i Europa2.10.2018 08:00Pressmeddelande

Nya Porsche Macan gör sin Europa-debut på Paris bilsalong. Den nya modellen har en effektiv 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor med förbättrad förbränningsrumsgeometri och partikelfilter. Den nya motorn utvecklar 180 kW (245 hk) och det maximala vridmomentet är 370 Nm. I kombination med en 7-växlad PDK dubbelkopplingslåda accelererar den kompakta SUV-modellen från 0 - 100 km/tim på 6,7 sekunder och kan nå en toppfart av 225 km/tim. Bränsleförbrukningen enligt New European Driving Cycle (NEDC)* är 8,1 liter per 100 km. Modellen, som är helt omarbetad, har som mest påtagliga nya kännetecken när det gäller design och teknik en nydesignad bakdel med tredimensionell LED-ljuspanel och ett helt nytt Porsche Communication Management-system med en 10.9 tums pekskärm inne i bilen. Nytt fintrimmat chassi för bättre balans Köregenskaperna är Macans viktigaste egenskap. Det förnyade chassit ökar komforten och gör Macan ännu trevligare att köra. Typiskt för sportbilar har Macan däck i olika dimension

Världspremiär för exklusiv nyutgåva av Porsche 935 med 700 hk28.9.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche presenterar nya 935 i samband med det historiska “Rennsport Reunion”-mötet på Laguna Seca Raceway i Kalifornien. Den 515 kW (700 hk) starka tävlingsmodellen har en kaross som påminner om den legendariska Porsche 935/78 och kommer att tillverkas i en begränsad serie om 77 bilar. - Den här speciella bilen är en födelsedagspresent från Porsche Motorsport till alla fans över hela världen, säger Dr Frank-Steffen Walliser, vice president för Motorsport och GT-bilar. - Eftersom bilen inte är homologerad behövde inte tekniker och designers hålla sig till de vanliga reglerna och de hade därför större frihet i utvecklingsarbetet. Tekniken i modellen som är avsedd för klubbtävlingar och privat träning på racerbanor bygger på högprestandamodellen 911 GT2 RS. Liksom i sin historiska föregångare har större delen av karossen ersatts med delar i kolfiber (CFRP). Inklusive det strömlinjeformade förlängda bakpartiet är Porsche 935 4,87 meter lång. Den exklusiva klubb-racern är 2,03 meter bred. D

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum