Porsche

Porsche Museum firar 40 år med transaxelbilar

Dela

Å ena sidan är transaxelmodellerna idealiska sportbilar, å andra sidan ett undantag i Porsches historia. 1976 introducerade Porsche ett nytt drivsystem i och med Porsche 924. Motorn är placerad framtill medan växellådan sitter vid bakaxeln. Mellan 1976 och 1995 byggde Porsche en generation sportbilar som avvek från de etablerade principerna för 911. Modellerna var 924, 928, 944 och 968.

I samband med 40-årsjubileet av de här modellerna visar Porsche Museum 23 exceptionella exemplar av bilarna inom ramen för en specialutställning ”Transaxeleran.” Från 924 till 928. Hälften av bilarna visas i muséet för första gången.Utställningen är öppen från den 27 april till den 16 oktober 2016.

Transaxelmodellerna var en stor ekonomisk framgång för företaget vid den här tiden. Porsche kunde sälja bilar med det nya drivsystemet till nära 400 000 kunder världen över. Bakom framgången ligger en filosofi som är typisk för Porsche: en perfekt kombination av sportighet och användarvänlighet i vardagen.

Vid sidan av att ställa ut ett urval serietillverkade bilar och tävlingsmodeller, visar Porsche Museum också utvalda prototyper och konceptbilar som hittills aldrig lämnat muséets utställningshall. Till exempel visas ett antal olika utkast av Porsche 924, som till att börja med var en instegsmodell. Prototypen 924 Turbo Targa från 1979 visas nu för första gången. Även om den modellen aldrig gick i produktion användes designen vid utvecklingen av 944 Cabriolet.

Bekvämare och rymligare 

Porsche 928 som hade premiär på Genèves internationella bilutställning 1977, var från början tänkt att ersätta 911. Som en Grand Turismo och lyxig sportbil trampade den helt nya stigar med mycket bättre komfort och ett stort bagageutrymme. Året därpå blev Porsche 928 den enda sportbilen hittills som valts till ”Årets Bil.” Som en del av en möjlig utvidgning av modellserien började arbetet våren 1987 med en cabriolet. Det resulterade i konceptbilen 928 S4 Cabriolet. Trots dess harmoniska linjer kom den aldrig att produceras. Den här unika prototypen visas också på specialutställningen tillsammans med fem andra 928-modeller.

Porsche 944 kom i september 1981. Med sin 163 hk starka fyrcylindriga motor var den positionerad som en länk mellan 924 och 911. Direkt från start accepterades 944 som en ”äkta” Porsche inte minst eftersom motorn härledde från 928. Ingen tidigare Porsche hade sålt så väl och så snabbt som 944. När produktionen upphörde 1991 hade totalt 163 302 exemplar av modellserien tillverkats. Specialutställningen inkluderar konceptbilen 944 cabriolet från 1985, som nu visas för publik för första gången. Modellen, som är lackerad i flamingo-rosa, har en 183 hk stark fyrventilsmotor med katalysator, airbag och ABS-bromsar. Det första konceptet till en 944 cabriolet presenterades vid Frankfurts internationella bilutställning 1985.

Andra 944-modeller på specialutställningen är ”Luna”-projektet som i huvudsak var ett uthållighetstest som genomfördes av den österrikiska långfärdsspecialisten Gerhard Plattner år 1987. Han körde från Nordamerika genom Europa till Asien under 258 dagar och avverkade 384 405 kilometer – motsvarande sträckan från Jorden till månen.

Porsche 968 – en produkt av 15 års teknisk utveckling – utgör slutet på transaxeleran. Kännetecknande för den är den 240 hk starka trelitersmotorn, en av världens mest vridmomentstarka fyrcylindriga sugmotorer. Besökare kan också njuta av att få se ett koncept till 968 cabriolet som togs fram 1992 under ledning av tidigare designchefen Harm Laagay. Vid slutet av 1992 lades 968 cabriolet ned till förmån för koncept-modellen Boxster som presenterades tidigt 1993.

Porsche Classic 

Porsche har också visat sin kompetens vid restaureringen av transaxelmodellerna. Porsche Classic betjänar alla bilar som slutade tillverkas för mer än tio år sedan. Dessa tjänster omspänner alla aspekter – från underhåll och teknisk litteratur till leverans och eftermarknadstillverkning av originaldelar, och även kompletta restaureringar. Totalt finns mer än 52 000 originaldelar tillgängliga världen över. Porsche integrerar vård och värdebevarande både av moderna klassiker och äldre samlarbilar i ett innovativt service-koncept där Porsches tradition och innovation förenas. Mer information och fler detaljer reservdelsprogrammet återfinns på www.porsche.de/classic .

Söndagen den 22 maj är ”International Museum Day” och Porsche Museum inbjuder besökare till sin ”Transaxle Day.” Förutom fritt inträde den söndagen erbjuds flera guidade turer genom specialutställningen. Dessutom kommer privata ägare att visa sina transaxelbilar på de olika parkeringarna runt muséet. En höjdpunkt blir ”Transaxle Talk” i shopen inne i muséet, där vittnen som var mycket involverade i de här modellerna ger en återblick på utvecklingen och framgångarna för modellerna 924, 928, 944 och 968.

Porsche Museum är öppet tisdagar till och med söndagar, från 9 till 18. Mer information finns påwww.porsche.com/museum .

Bildmaterial finns tillgängligt i Porsche Newsroom ( http://newsroom.porsche.de ) och för ackrediterade journalister i Porsches pressdatabas:(https://presse.porsche.de).

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2015 registrerade 1 215 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche firar 70 år som sportbilstillverkare26.1.2018 17:15Pressmeddelande

Snabb, puristisk, känsloladdad. Under 70 år har märket Porsche varit synonymt med sportbilskonstruktioner av högsta klass. Den första modellen som fick namnet Porsche registrerades den 8:e juni 1948. Det var 356 ”Nr 1” Roadster. Den dagen föddes märket Porsche. Typ 356 förvandlade Ferry Porsches dröm om en sportbil till verklighet. - Hans vision vid den tiden gav uttryck för alla de värden som definierar märket än idag, sade Oliver Blume, CEO för Porsche AG, i samband med invigningen av det årslånga firandet av ”70 år med sportbilen Porsche” på Porsche Museum. - Tradition är en förpliktelse. Utan vår tradition och utan våra kärnvärden skulle vi inte vara där vi är idag, säger Oliver Blume. Vi planerar att även långt in i framtiden upprätthålla den förstklassiga tekniska nivå som Ferry Porsche satte. Intelligent dynamisk mobilitet har en fantastisk framtid. Och vi har den teknologiska expertisen, de kreativa medarbetarna och den unika teamkänsla som krävs för att vara med där. Vi har va

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum