Värmdö Kommun

Positivt bokslut men osäker framtid

Dela

Värmdö kommun redovisar ett resultat på 94,1 mnkr för 2019. Resultatet efter jämförelsestörande poster är 36,0 mnkr. Det är 6,2 mnkr bättre än budgeterat och innebär att Värmdö kommun når upp till balanskravet. Trots ett bra resultat så visar prognoser på kärva ekonomiska förutsättningar med ökade demografiska krav, både för Värmdö kommun och för kommunsektorn som helhet.

- Vi stänger det sista året på ett decennium men också ett första år på en ny mandatperiod med ett nytt politiskt samarbete. Det mest spännande är att en stor del av de politiska partiernas företrädare också är nya. Det är något som i grunden är uppfriskande bra och sunt för demokratin. Vi har satt igång många processer och omvärderat flera ställningstaganden, vilket är bra för Värmdö kommuns ekonomi, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

De ökade demografiska kraven i kombination med ett i framtiden minskat skatteunderlag, leder till ett ökande gap mellan kommunsektorns kostnader och intäkter. Utöver detta råder för tillfället mycket stor osäkerhet kring de ekonomiska effekterna av Coronavirusets spridning.

- Att vi till stor del har en god förvaltning betyder att vi har grunden för att klara att göra den omställning vi står inför. Vi behöver arbeta både med interna förvaltningsprocesser och med vårt externa agerande. Värmdö är en kommun med många förväntansfulla medborgare vilket ger möjlighet att utveckla såväl kommun som organisation. Det ska vi ta tillvara på. Det förvaltningen gör är viktigt. På riktigt, säger Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö kommun.

De kommunala bolagens resultat, KIVAB-koncernen, uppgår till 5,7 mnkr. Det är en minskning från föregående år med 8,7 mnkr. Det beror till största del på ett lägre resultat för Värmdö Bostäder, samt minskade ränteintäkter i Kommunhuset i Värmdö AB.

Beslut tas först på kommunstyrelsens möte den 15 april och därefter i kommunfullmäktige.

Möteshandlingar

Kontakter

Cecilia LejonKommundirektör

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08-57047153cecilia.lejon@varmdo.se

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande /Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Stockholm Craft Week, 1–4 oktober 20202.9.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

I veckan släpptes programmet till den andra upplagan av Stockholm Craft Week, en satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 1–4 oktober 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum