RF/SISU

Positivt från regeringen gällande idrottstävlingar på väg

Dela

Välkommet beslut från regeringen om att ge uppdrag till Trafikverket att se över regler och nuvarande dyra kostnader för evenemang som exempelvis cykellopp på väg.

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att utreda hur arbetssätt och regelverk kan förändras för att underlätta för föreningslivets verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur. För idrotten har nuvarande regler inneburit stora kostnader som riskerar att omöjliggöra genomförande av många evenemang.

− Det är mycket glädjande att Infrastrukturminister Tomas Eneroth lyssnat till idrottsrörelsens behov och skyndsamt agerat efter uppvaktning från Riksidrottsförbundet tillsammans med berörda specialidrottsförbund. Det uppdrag som regeringen nu har gett åt Trafikverket är ett stort steg framåt och helt nödvändigt för att idrottsevenemang på statliga vägar även i framtiden ska vara möjliga, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Varje år arrangeras ett stort antal tävlingar på vägar för såväl elit och motionärer som barn och ungdomar. Men det nuvarande regelverket som Trafikverket följer gör att de folkhälsofrämjande och elitinriktade idrottsaktiviteterna på vägarna är hotade. Detta eftersom arrangörerna tvingas ta alla kostnader kopplade till åtgärder enligt vägmärkesförordningen (2007:90), exempelvis omskyltning, längs statliga vägar.  

− Att ideella föreningar och arrangörer ska ta huvudansvaret för kostnaderna, som kan uppgå till miljonbelopp, är helt orimligt. En mindre arrangör har helt enkelt inte musklerna att kunna ta sig an det. Framtiden för dessa evenemang ser betydligt ljusare ut nu tack vare regeringens beslut i dag, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Bilder

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum