Postkodstiftelsen

Postkodstiftelsen ger 2 085 000 kronor till Folkrörelsearkivet i Västerbotten

Dela

Svenska Postkodstiftelsen stöttar Folkrörelsearkivet i Västerbotten med ett projektstöd på drygt två miljoner kronor för projektet Det demokratiska arkivet, som pågår till och med våren 2022. Det demokratiska arkivet är en plattform för att tillgängliggöra arkiven för ett bredare samhälle, öka förståelsen för samhällets utveckling och skapa framtidstro genom insikten om allas möjlighet att kunna bidra till ett bättre samhälle.

Foto: Peter Engman, Västerbottens museum
Foto: Peter Engman, Västerbottens museum

Folkrörelsearkivet i Västerbotten är ett länsarkiv med uppgift att samla in och förvara material från Västerbottens föreningar och folkrörelser. Arkiv- och besökslokaler finns både i Umeå och Skellefteå. I dessa samlingar finns civilsamhällets historia, samlingar skapade på den enskildes eget initiativ. Här finns vardags- och personnära berättelser som en motvikt till offentlighetens arkiv. Här finns det mängd berättelser utanför de normativa och många är aldrig berättade: om barn och unga, om människor med funktionsvariationer om icke-heterosexuella.

I projektet, Det demokratiska arkivet, som riktar sig till alla boende i Västerbotten med fokus på unga och utlandsfödda personer, kommer föreläsningar, panelsamtal och workshops att genomföras. Det kommer även att arrangeras ett större seminarium riktat till kulturarvssektorn i hela Norden för att sprida kunskap och inspirera även våra grannländer. Projektet är i samarbete med Västerbottens museum.

”Bidraget från Svenska Postkodstiftelsen ger oss möjlighet att lyfta fram våra samlingar till en större publik. Här finns mycket att upptäcka och lära, för både stora och små”, säger Anna Sténs, nytillträdd chef vid Folkrörelsearkivet.

”Arkiv är en del av samhällets kollektiva minne, en förvaltare och förmedlare av information och kunskap och därigenom en viktig byggsten i en demokrati. Vi är därför glada att kunna stötta Folkrörelsearkivet i Västerbotten med deras arbete att öppna upp och tillgängliggöra arkiven för en bredare allmänhet och genom arkivmaterialet öka förståelsen för det samhälle vi lever i”, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Nyckelord

Kontakter

Karin Holmgren, 1:e arkivarie, Folkrörelsearkivet i Västerbotten, 070 513 80 44
Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen, 073 084 28 69

Bilder

Foto: Peter Engman, Västerbottens museum
Foto: Peter Engman, Västerbottens museum
Ladda ned bild

Länkar

Om

Postkodstiftelsen
PostkodstiftelsenPostkodstiftelsen är förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet och förmedlar tidsbestämda stöd till projekt som drivs av ideella föreningar och stiftelser, i Sverige och internationellt. Sedan 2007 har mer än en miljard förmedlats till över 600 projekt.

Läs mer om Postkodstiftelsen på www.postkodstiftelsen.se

Följ Postkodstiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Postkodstiftelsen

Postkodstiftelsen ger en miljon kronor till Jontefondens Insamlingsstiftelse18.6.2020 15:30:00 CESTPressmeddelande

Svenska Postkodstiftelsen stöttar Jontefondens Insamlingsstiftelse med ett projektstöd på en miljon kronor för projektet Guldkanter under pandemin, som pågår till och med december 2020. Projektet verkar för att göra en akut insats för familjer vars barn väntar eller nyligen har genomgått en organtransplantation, för att minska känslan av ensamhet, rädsla och isolering hos dessa i samband med Covid-19 pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum